Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта,

...
Качеството на юридическото образование няма да се влоши заради факта,
Коментари Харесай

Приемът с матура няма да влоши Право-то, смята Даниел Вълчев

Качеството на юридическото обучение няма да се утежни поради обстоятелството, че тази година приемът в компетентност " Право " в Софийския университет ще става с матура. Така изрично деканът на Юридическия факултет в университета и някогашен министър на образованието - проф. доктор Даниел Вълчев тематиката.
Дебатът в обществото се повдигна откакто управлението на СУ взе решение във 116 от 118 -те специалности да се влиза с оценката от зрелостните изпити. Само за медицина и фармация остават кандидат-студентските изпити.
СУ реши: Почти за всички специалности приема бакалаври с оценки от матурите

Действително Академичният съвет взе това решение. Причината е страхът от събиране на огромни групи поради ковид. По тази причина университетският съвет взе решението за това изключение тази година, изясни деканът на Юридическия факултет в СУ.
Вълчев акцентира, че решението – да се признава оценката от матурата за компетентност " Право ", към момента не е дефинитивно, въпреки че най-вероятно ще бъде признато.
" Правото е контролирана специалност, заради което условията за входа във висшите учебни заведения се контролират от една разпоредба за единните държавни условия за компетентност " Право ". Министерският съвет ще би трябвало да одобри смяна на тази разпоредба и по изключение единствено за тази образователна година ние да одобряваме с оценка от ДЗИ ", изясни той.
" Дебатът в обществото е по два разнообразни въпроса – няма ли този елементарен вход да докара до намаляване на качеството на юридическото образование… И вторият е – не се ли нарушават правата на кандидат-студентите, които цяла година са се готвили по български език и история ", уточни някогашният учебен министър.

И отговори: " Не се нарушават, тъй като в множеството юридически факултети в света входът е свободен. Големият проблем е да завършиш, а не да влезеш. Държавните зрелостни изпити дават над 10 години постоянни, и съгласно мен обективни резултати. Стандартизиран изпит, който еволюира, което дава съображение да му се има вяра. "
Що се отнася до качеството на юридическото обучение, Вълчев напомни, че в Юридическия факултет има високи стандарти и строги правила, а равнището е видно от огромния % успеваемост на студентите на адвокатските и магистратските изпити.
" Нивото на образование в Юридическия факултет в СУ е извънредно високо. Не желая да наскърбявам никого, само че равнището е ниско в други правни факултети. Това е казусът – в България няма обединен завършващ изпит за всички адвокати в България. Не може при нас адвокатският изпит да е сложен и да приключват към 80% от студентите, а в други факултети изпитът да се състои в това да отговориш кой век е основана България – 7, 17 или 27. Не би трябвало да прикриваме тези обстоятелства и би трябвало да се вземе решение ", разясни Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР