Кабинетът ще гласува днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов

...
Кабинетът ще гласува днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов
Коментари Харесай

Правителството дава мандат на финансовия министър за членство в банковия съюз

Кабинетът ще гласоподава през днешния ден мандат на финансовия министър Владислав Горанов да подаде искане за участие в банковия съюз. След това настояването ще бъде подадено в Европейската централна банка и Европейска комисия.

Членството ни в банковия съюз бе сложено в последния миг от Брюксел като изискване за влизане в чакалнята пред еврозоната- ЕРМ-2. В писмото за планове, което бе утвърдено от Брюксел, България пое 5 уговорката и се ангажира с осъществяването им, както и с наблюдението над работата по тях от Европейска комисия и ЕЦБ.

Най-дълго във времето се обрисува осъществяването на обещанието банковият, застрахователният и пенсионният бранш да минат нови стрес проби, този път под контрола на ЕЦБ.

Според източници на „ 24 часа ” имало известни разлики в позициите на финансовото министерство и на Българска народна банка по въпроса за така наречен тясно съдействие.

Опциите за участие в банковия съюз са две - или да изчакаме приемането ни в чакалнята и да влезем като пълновръстен член на банковия съюз, или да приемем отчасти участие в съюза, преди да сме част от еврозоната. В две свои обществени изяви шефът на Българска народна банка Димитър Радев и подуправителят Калин Христов показаха запаси към “тясното съдействие ”. Една от тях е, че по този начин се задължаваме да изпълняваме всички решения на Европейската централна банка, само че не участваме с право на глас при взимането им. А в това време няма да имаме достъп до ликвидна поддръжка от ЕЦБ.

Едновременно с молбата за банковия съюз стартира осъществяването на останалите задължения, поети от нас, като предусловия за участие в чакалнята. Самото искане за влизане в преддверието за еврото най-вероятно ще се внесе към средата на идната година, тъй че към август 2019 година България може да получи утвърждение и на двете си претенции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР