Кабинетът прие Национален план за въвеждане на евротоПо време на

...
Кабинетът прие Национален план за въвеждане на евротоПо време на
Коментари Харесай

Приемаме еврото от 1 януари 2024 година

Кабинетът одобри Национален проект за въвеждане на еврото

По време на днешното си съвещание държавното управление одобри Национален проект за въвеждане на еврото. В началото на съвещанието министър председателят Кирил Петков сподели: „ Планът планува сполучливо въвеждане на еврото и влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година. Това е значима насочна точка за България и за нейното развиване напред. “

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разясни, че това е оперативният проект, който дава ясни периоди и задания към платежните и държавните институции по какъв начин тъкмо да се вкара еврото, по какъв начин ще става превалутирането, обръщането на депозити, заеми, по какъв начин ще се работи с особените залози и така нататък, тъй че на 1 януари 2024 година да имаме техническа подготвеност за приемане на еврото.

Василев дефинира проекта като техническа първа стъпка и посочи, че предстоят редица законодателни промени.

„ Както не един път сме заявявали България към този момент е приела еврото през валутния ръб, защото сме с закрепен курс лев-евро и примерно дори сега, в случай че би трябвало да вдигнем лихвените проценти, няма по какъв начин да го създадем. Това зависи от Европейската централна банка “, съобщи Василев.

За отбрана на потребителите, „ с цел да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишение на цените. т.е. ще имат цена в лв. преди проекта и цена в лв. 9 месеца след проекта. Същото е и в евро – ще има цена в евро 3 месеца преди въвеждането, 9 месеца след въвеждането. Курсът е закрепен, той е настоящият курс “, изясни вицепремиерът.

Специално за търговците е планувано да има двойна каса в левове и евро в рамките единствено на един месец, с цел да не се натоварват търговците с това да има двойна каса по-дълго време и да държат огромни наличия и в двете валути.

"Техническата подготовка, с цел да можем да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 година лишава най-малко 18 месеца, акцентира още вицепремиерът. За да влезем в еврозоната, предстоят редица законодателни промени и с последната такава на процедура ще станем част от валутния съюз ", акцентира още Василев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР