Кабинетът предлага нов пост - независим прокурор. Без контрол над

...
Кабинетът предлага нов пост - независим прокурор. Без контрол над
Коментари Харесай

Извънредна новина за главния прокурор след заседанието на кабинета ВИДЕО

Кабинетът предлага нов пост - самостоятелен прокурор. Без надзор над ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Промяната се прави, с цел да се изпълнят рекомендациите на Венецианската комисия за по-голям надзор над обвинител №1.

Предложението е на държавното управление и би трябвало да се направи през Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт. Според правосъдния министър не се постанова смяна на конституцията.



Главният прокурор ще може да бъде разследван от самостоятелен собствен сътрудник - шефа на Инспектората на Върховната касационна прокуратура. Той ще има мандат от 7 години и ще бъде избиран с болшинство от 2/3 от прокурорите във Висшия правосъден съвет.

Правителството се отхвърля да управлява другите двама огромни в правосъдната власт - ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. С това си решение кабинетът извършва рекомендациите на Венецианската комисия. Според премиера всички нейни рекомендации към този момент са изпълнени.

Досега шефът на инспектората към Върховната касационна прокуратура се назначаваше със заповед на основния прокурор и отговаряше за работата си пред заместника му. Занапред ще има повече права.

„ Досега в случай че има сигнал или е обвинен основният прокурор, негов зависещ го проверява и му рапортува. Затова разкриваме това звено - проверява и не рапортува. Не рапортува и в хода на разследването”, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

В първия вид на предлагането беше заложен надзор и над двамата шефове на висшите съдилища. Според Венецианската комисия обаче това е ненужно.

Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми - правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи, че няма да се търси наказателна отговорност на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, само че ще може да бъде осъществено следствие на основния прокурор. "Така ще потвърдим, че няма да се засегне независимостта на съдии”, стимулира предлагането си Кирилов.

„ Желанието ни е да се съобразим с рекомендациите на Венецианската комисия. Веднага след решението през днешния ден ще изпратим на заинтригуваните комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подсилен, с цел да стане оптимално бързо ", сподели още министър председателят.

„ Нашето предложение беше тримата огромни да имат идентична подсъдност. Те считат, че това би уязвило правата, съобразяваме се и оставяме единствено това да се търси наказателна отговорност единствено на основния прокурор”, добави Борисов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР