Кабинетът одобри законопроект за промени в Закона за лечебните заведения.

...
Кабинетът одобри законопроект за промени в Закона за лечебните заведения.
Коментари Харесай

Кабинетът в оставка забранява разкриването на нови болници в страната

Кабинетът утвърди законопроект за промени в Закона за лечебните заведения. С плана се предлага въвеждането на мораториум за основаване на нови лечебни заведения за болнична помощ, както и за откриване на нови действия в съществуващи лечебни заведения, до актуализацията на Националната здравна карта. Настоящата Национална здравна карта не отразява забележителните промени, настъпили в здравно-демографския профил на страната и в структурата на здравната мрежа, защото не е обновена от 2018 година

Предвижда се актуализацията на Национална здравна карта да бъде одобрена до м. май 2024 година

С оглед неефективното ръководство и съгласуваност на процесите, свързани с организацията на действия за поощряване на донорството и подкрепяне на трансплантациите, се предлага превръщане на Изпълнителна организация „ Медицински контрол " посредством обособяване на дейностите по ръководство, съгласуваност и надзор на трансплантациите в България в независим държавен способен орган - Изпълнителна организация по трансплантация.

Създава се ясна и съответна нормативна наредба за регистрация на втори и идващ адрес на лечебните заведения. Облекчава се и процедурата по издаване на уверение за лекари, работещи в болничната помощ, които записват самостоятелни практики за профилирана извънболнична здравна помощ. Законопроектът планува и основаването на обединен електронен указател на лечебните заведения, който ще се поддържа от Министерство на здравеопазването.

Предвижда се и възобновяване на акредитацията на лечебните заведения като развой, ориентиран към обезпечаване на качеството на здравните услуги, оценка на опциите за образование на студенти и специализанти, реализиране на по-добри резултати и информиране на медицинските експерти и жителите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР