Кабинетът на Олаф Шолц предвижда бюджетът за отбрана на Германия

...
Кабинетът на Олаф Шолц предвижда бюджетът за отбрана на Германия
Коментари Харесай

Кристиян Мьолинг: Русия заложи на оръжията, не можем повече да си затваряме очите

Кабинетът на Олаф Шолц планува бюджетът за защита на Германия да надвиши уговорката към НАТО разноските за този бранш да са 2% от брутния вътрешен артикул. Планирано е през 2024 година страната да отдели двойно повече средства в поддръжка на украинската войска - към осем милиарда евро.

Но не повишаването на разноските разгневи миролюбивите германци, разгневи ги политикът с най-голям рейтинг - министърът на защитата Борис Писториус, който при представянето на тактиката за защита съобщи, че немската войска би трябвало да стане годна да води война.

Заради историческите наслагвания до ден сегашен

множеството германци потръпват, когато се приказва за война, въоръжаване и бюджет за защита

„ Годна да води война? Германската войска? За ушите на средностатистическия немец, пък и освен, това фразеология е еднакво на смъртен грях към историята. Но и наложително излизане отвън зоната на комфорт на десетилетия мир. “ – счита Кристиян Мьолинг, специалист по сигурността в Германското сдружение за външна политика, представен от БНР.

„ 30 години живяхме в мир, 30 години бяхме уверени, че в Европа не ни заплашва нова война. Руската война против Украйна ни сподели, че тези времена са отминали, че нашата сигурност е застрашена. Израел е сега втората страна, която е принудена да се пази против непозната експанзия. Или с други думи - рисковете за нашата сигурност са тук, обстановката е напълно нова и ние би трябвало да реагираме на тази смяна. “ – изясни Борис Писториус, като акцентира, че съветската Дума преди малко е приела 60-процентно нарастване на бюджета за въоръжаване. По думите му това е действителна, въпреки и нереална опасност, която може да завари Бундесвера неопитен.

" Още през лятото Германия разгласи Русия за най-голямата опасност за сигурността си ", напомня Мьолинг, който е и създател на разбор със заглавие " Да предотвратим идната война ".

" Тази тематика ни занимава от дълго време и се опитахме да посочим краен период, докато Бундесверът има време по този начин да се реформира, с цел да извършва възпираща роля. Тревожи ме изявлението на канцлера, който съобщи, че оръжията и боеприпасите, които следва да бъдат създадени, ще са разполагаем на Бундесвера едвам в края на 20-те и началото на 30-те години. Това е прекомерно късно. " – отбелязва Кристиян Мьолинг.

Според него рационалният период е шест до 10 години след края на интензивните бойни дейности в Украйна – това е времето, което Русия ще употребява, с цел да се възвърне от войната против Украйна.

" В този смисъл тактиката на Борис Писториус е чудесна, само че единствено на хартия ", споделя Мьолинг.

Той регистрира още един проблем:
" Такива документи постоянно съдържат единствено планове. При положително предпочитание от текста ще останете с усещането, че става въпрос за дълбока промяна на целия бранш сигурност, на Бундесвера и на отбранителната промишленост. Цялата философия на политиката за сигурност и защита до момента беше ориентирана към положение на мир. Но настъпиха други времена. Основната цел, която преследва Писториус, е въздържане и тази цел би трябвало да бъде реализирана допустимо най-бързо. “

Без отговор остава въпросът

по какъв начин ще бъде интегрирана Украйна в западната система за сигурност

Украйна се намира във война. Тази война е повода въобще да се мисли за нова отбранителна тактика, акцентира специалистът.

" Две трети от 100-те милиарда евро ексклузивен бюджет за защита, който канцлерът Олаф Шолц оповести единствено три дни откакто съветската войска влезе в Украйна, е предмет на контракти за доставки на оръжия и муниции за Бундесвера, т.е. тези средства са изразходвани. Според разнообразни калкулации до 3-4 години финансираният посредством заеми специфичен фонд ще бъде привършен. Пред армейски генерали Шолц тази седмица даде обещание, че и откакто тези пари свършат Германия ще продължи да отделя по 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

Това заричане е твърдо. Увеличените разноски за защита се дължат на променената конюнктура в света, сподели канцлерът. Също тази седмица министрите на защитата на Европейски Съюз признаха, че няма да съумеят да изпълнят обещанието си да произведат и доставят на Украйна до края на годината обещаните един милион снаряди. “ - споделя още Кристиян Мьолинг.

По думите му, това е повече от тъпо: " Западът се провали с помощта за Украйна. "

" Отношението на обособените страни от НАТО към войната в Украйна е друго в двата географски края на Алианса, в Португалия и Полша да вземем за пример. В същото време Германия проспа последните трийсетина години, тъй като след обединяването и рухването на Берлинската стена у нас изчезна чувството за паника и заплаха.

Изведнъж обаче се събудихме в друга реалност

и би трябвало бързо да реагираме. На хартия е ясно, че би трябвало да увеличим военното произвеждане, само че заводите не съумяват. Така че сред пожелателния темперамент на тактиката на държавното управление и действителността към момента има голяма бездна.

Или с други думи: Zeitenwende, епохалният поврат на Олаф Шолц, остана единствено дума, само че пък министър Писториус се погрижи за нов израз: войска, годна да води война. “ – обобщава специалистът.

" Министърът отнесе доста рецензия за този израз, само че аз съм склонен с него ", признава Кристиян Мьолинг и изяснява за какво:

" Министърът на защитата употребява този израз и провокира социална полемика, каквато сигурно би трябвало да има. Пък и е извънредно време в Германия да се случи смяна в манталитета, да разберем, че би трябвало да влагаме повече в защитата и сигурността.

В новата обстановка, в която се намираме, войната към този момент не може да бъде изключена. Ако бъдем въвлечени във война, ще би трябвало да сме в положение да я спечелим. Нещо повече - към този момент не е задоволително да си мислим, че Русия не е в положение да завоюва такава война. Вече не е задоволително да си мислим, че НАТО би трябвало единствено да може да отговори на възможна съветска експанзия.

Русия е подготвена да поеме риска на боен спор

Това към този момент би трябвало да ни е пределно ясно. И от тук произтича идната стъпка - ние би трябвало освен да сме подготвени да отговорим, само че и да сме в положение да го създадем. "

„ В основата на всичко стои осъзнаването, че живеем в несигурни времена. Не ние сме провокирали риска от военно опълчване, само че по този начин или другояче всички сме в една лодка, лодката на европейската сигурност. Просто

не можем повече да си затваряме очите пред тази заплаха

и да подценяваме обстановката, в която Русия е избрала да заложи на оръжията, а не на мира. “ – предизвестява Кристиян Мьолинг.

Удвояването на немската военна помощ за Украйна на фона на новата война в Близкия изток и фокуса на света върху Газа и Израел съгласно него е сигнал към Киев в символ на взаимност.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР