Кабинетът на ГЕРБ начело с проф. Николай Габровски не блести

...
Кабинетът на ГЕРБ начело с проф. Николай Габровски не блести
Коментари Харесай

Чий ще е, за добро ли ще е и ще го има ли изобщо кабинетът Габровски

Кабинетът на ГЕРБ отпред с проф. Николай Габровски не свети с нищо повече от служебно държавно управление, формирано от хора от втория ешелон на ръководствата на ГЕРБ, от по-стари партийни фигури на Национална движение „Симеон Втори" и Българска социалистическа партия и от  хора, близки до Движение за права и свободи и до президента. Самата фигура за министър председател не е изненадваща за подобен вид експертни държавни управления. 32-годишната история на новата ни народна власт помни, с изключение на служебните, още имената на министър председателите Димитър Попов и Любен Беров.

Или първият мандат, или избори?

Ако кабинетът на проф. Габровски не мине в пленарната зала, шансът същият кабинет да мине с третия мандат, каквато опция бе стартирал водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, наподобява съвсем нулев, откакто самият Габровски към този момент стартира да я отхвърля. Едва ли единствено с цел да нахъса политическите сили пред алтернативата - или първият мандат, или избори. А вторият мандат към този момент не се брои даже от учтивост, откакто бе погазено още първото от десетината тежки условия, сложени от " Продължаваме промяната " за кабинет на малцинството - опазване на остарелия Изборен кодекс.

Но и кабинетът " Габровски " може да е само на малцинството при авансово заявеното от Политическа партия, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и Демократична България " не " на първия мандат. Тогава огромният въпрос е кой обезпечава пасивното болшинство на малцинството посредством негласуване и събаряне на кворума в пленарна зала.

Теоретично е допустимо даже това да е кабинет на супермалцинството - поддържат единствено ГЕРБ, а останалите партии не вземат участие в гласуването, само че обезпечават минималния кворум в Народното събрание. Всяка партия би имала собствен претекст за позицията " няма да ви пречим, оправяйте се ": едните - пускаме ви, с цел да се неуспехите и след това да ви свалим; другите - с вас сме, само че още е срамно да застанем намерено един до различен. Предвид обстоятелството обаче, че съставът на държавното управление е реализация на необятен кръг ползи и самоуверено влиза за избор в пленарна зала, най-вероятно той ще получи стабилен брой гласове и вероятно няма да му стигат единствено няколко до заветните 121 за цялостна самостоятелност. Тогава въпросът е кои ще са останалите няколко души, чието неявяване от зала ще обезпечи избора на кабинета. Разбира се, постоянно има фактически заболели депутати, само че има и такива, които ще се създадат на заболели или ще са наложително в чужбина. Ако по един-двама от всяка парламентарна група отвън тази на обединението на малцинството ги няма по уважителни или съвсем уважителни аргументи, елементарно ще може да се размие отговорността.

Ако кабинетът " Габровски " пристигна на власт

Ако съставът " Габровски " пристигна на власт, можем да чакаме обещания за коледни дарове за всички партии. За реформаторската съпротива - че той в действителност ще работи за влизането ни в еврозоната и Шенген. На Матушка Русия - че кабинетът в действителност ще се бори за отстояване на енергийните ѝ ползи у нас, както бе и при служебните кабинети на Радев, с един потвърдено лоялен на " Газпром " енергиен министър. На Радев - че ще бъде ракета притежател за нова негова партия след " измяната на шарлатаните " от Политическа партия: в лицето на едно реинкарнирано Национална движение „Симеон Втори", което побърза да разгласи, че ще се явява на идващите избори. На ГЕРБ и Движение за права и свободи - че ще им обезпечи трамплин и чадър  за локалния избор наесен с предана на ГЕРБ вътрешна министърка. А като цяло кабинетът ще има късмет да покаже, че ГЕРБ са способни и на ръководство без Бойко Борисов. Опозицията пък ще може да потвърждава, че то е мимикрия на остарялото задкулисие. При всички положения обаче политическата рецесия ще поутихне.

На старта държавното управление ще се радва и на публичен комфорт, тъй като хората от дълго време към този момент не желаят нови избори, а извършено от " Алфа Рисърч " експресно изследване сочи, че за 45% от българите ще бъде добре за страната, в случай че Народното събрание утвърди държавното управление " Габровски ". 38% са на противоположното мнение.

Ако се стигне до неуспех на кабинета " Габровски "

Ако кабинетът не мине, по-вероятно е другите два мандата да се провалят и да отидем на избори. Защото с изключение на всичко друго с този кабинет към този момент ще са изиграни и двете формули за останалите два мандата - кабинет на малцинството и експертен кабинет. Просто няма да има политическо въображение и сила за повторни опити.

Провал на държавното управление " Габровски " ще задълбочи още повече разграничителните линии в 48-ия парламент, за които позволение може да се търси само на предварителен избор. Още повече, че по новия Изборен кодекс това ще са избори с на практика погубен машинен избор, предзададени бъркотии в протоколите и следен избор. При крах на първия мандат няма да е изненада, в случай че президентът Румен Радев " за наказване " откаже да наложи несъгласие върху поправките в Изборния кодекс или то бъде единствено проформа, козметично. Защото Радев, на който не му липсват самолюбие и злопаметност, надали ще преглътне неуспеха на държавно управление, в което взе участие.

*****

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР