Кабинетът Денков-Габриел отмени на днешното си заседание Концепцията за насърчаване

...
Кабинетът Денков-Габриел отмени на днешното си заседание Концепцията за насърчаване
Коментари Харесай

Кабинетът Денков отменя концепцията за насърчаване на софтуерното обучение

Кабинетът " Денков-Габриел " анулира на днешното си съвещание Концепцията за поощряване образованието на софтуерни експерти (2015 - 2030 г.). Решението на държавното управление се обосновава с претекст, че огромна част от целите, ограниченията и дейностите в концепцията са приспособени и все още се ползват в други стратегически документи в региона на образованието и науката, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

От държавната пресслужба допълват, че съществуването на огромен брой стратегически документи за реализацията на избрана хоризонтална или секторна политика затруднява координацията по нейното осъществяване и ефикасния мониторинг, като усилва доста административната тежест и измества фокуса от осъществяването на политиката към създаване и отчитане на документи.

С приемане на протоколното на кабинета се цели да бъдат преодолени слабостите в националната стратегическа рамка, тя да се усъвършенства и в частност да се консолидират и синхронизират стратегическите документи в региона на образованието и науката.

Правителството през днешния ден също по този начин актуализира Националната карта на висшето обучение. Данните сочат, че най-масови в народен мащаб са професионалните посоки " Икономика ", " Педагогика ", " Медицина ", " Администрация и ръководство ", " Педагогика на образованието по... ", " Комуникационна и компютърна техника ", " Информатика и компютърни науки " и " Право ". В тях се образоват над половината студенти в страната.

Студентите през академичната 2022/2023 година са 179 765. В просветителна и квалификационна степен " бакалавър " се образоват над 116 000, за " магистър " учат 58 000, а за " професионален бакалавър " малко над 5 000 студенти. Български жители са 164 854 или близо 92% от всички настоящи студенти, а задграничните са 14 911 или 8.3%. Над половината чужденци (58.4%) учат " Медицина " и " Стоматология ".

Най-много са висшите образователни заведения в Югозападния регион за обмисляне, който включва и столицата - 27. В Северозападният регион пък има единствено две висши учебни заведения и филиали на други четири. Най-много професионални посоки са налични в Югозападния регион - 50, а минимум в Северозападния - 14.

Националната карта на висшето обучение се актуализира годишно и на база на информацията в нея се дефинира държавната политика в сферата, в това число приема в избрани посоки и специалности и разкриването на нови университети или филиали. С това се уравновесено развиване на мрежата от висши образователни заведения, тъй че тя да дава отговор на действителните потребности на районите и на прогнозите на пазара на труда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР