Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) представлява най-известният и разпространен в света

...
Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) представлява най-известният и разпространен в света
Коментари Харесай

Каберне Совиньон

Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon) съставлява най-известният и публикуван в света червен винен вид грозде, който произлиза от региона на Бордо, Франция. Без безусловно никакви подозрения каберне совиньон е същинският крал на алените сортове. Наричан е завоевателят заради обстоятелството, че доста постоянно сортове биват изкоренени, с цел да бъдат сменени точно с този вид.

Каберне совиньон е публикуван из целия свят, а съгласно генетичните проучвания на сорта той е хибрид, получен от сортовете Совиньон Блан и Каберне Фран. Извън Бордо във Франция сортът се среща в Прованс, в югозападните елементи на страната, в Лангедок и в дребни количества по крайбрежията на Лоара.

В Новия свят сортът е най-важният червен винен вид в Калифорния. Калифорнийците основават изключителни виновност от каберне совиньон, като основният акцент е върху плода във виното. В Австралия се получават страхотни резултати от насажденията в Куунавара, в Яра вали, във Виктория и някои други места. В Южна Америка плодовите и пивки виновност от сорта идват основно от Чили.

В Европа каберне совиньон намира доста необятно разпространяване в цяла Италия. В Испания сортът може да се откри във всички по-важни винарски региони за алено вино.

В България каберне совиньон също се среща във всички винарски региони. От него се получават интензивни и ароматни виновност, които имат доста добра конструкция и цвят.

Причина за необятното разпространяване на сорта каберне совиньон е неговата непрентециозност и лесната пригодливост към другите климатични условия. С една дума, там, където има подобаващи условия за развъждане на който и да е червен вид, сигурно може да се отглежда и каберне совиньон.

Многобройни са преимуществата на каберне совиньон, които го вършат един от най-желаните сортове освен от винарите, само че и от потребителите. Едно от най-големите му преимущества безспорно е характерността му. Без значение къде е бил отгледан, по какъв начин е третиран и по какъв начин е протекъл процесът на узряване, каберне совиньон има неповторимата дарба да резервира сортовите си характерности съвсем при всевъзможни условия. Каберне совиньон се разпознава най-лесно измежду останалите червени виновност.

Това, което прави каберне совиньон крал на червени виновност, несъмнено е ясно изразеният му темперамент и високото му качество. Виното може да старее доста добре в бутилка, трансформирайки се с времето в едно многопластово и изтънчено вино.

История на Каберне Совиньон

 Каберне Совиньон

Каберне совиньон е един от най-важните сортове за основаването на най-хубавите френски виновност. Площите с този винен вид във Франция се усилват съществено – от 11 800 хектара през 1968 година до над 36 000 хектара през 1988 година.

За първи път за каберне совиньон се загатва още през 17 век, само че по-широко разпространяване получава през 18 век, когато екип от холандски експерти пресушава блатата към Медок в Бордо, като по този метод основават нови винарски земи. Именно там се обособяват най-големите винени имения, съществуващи и до ден сегашен. Земите в региона към Медок са съвършени за развъждане на каберне совиньон.

Едрозърнестите пясъчници са дълбоки няколко метра и имат отлична опция за оттичане на другояче изобилните превалявания в Медок. Така сортът разгръща корените си надълбоко в земята. През деня почват се нагрява от мощното слънце, а през нощта топлината се разстила върху лозите, подпомагайки естественото узряване на гроздовете. Благодарение на всички тези естествени дадености точно в Медок се раждат едни от най-уникалните виновност от този тип.

Характеристики на Каберне Совиньон

Вината, създадени от каберне совиньон, се характеризират с добре кондензиран пурпурен цвят, натоварен мирис на дребни червени плодове (черница, къпина и касис), както и с добра компактност. При отлежаване в дъбови бъчви каберне совиньон развива доста сложен и богат мирис, с приятни нюанси на пушек, дъб, подправки, канела и шоколад. Обикновено вино разкрива своите оптимални качества след 3 до 10-годишно отлежаване.

Ароматите на младите виновност са с нюанси на черница, аспержи, малина и доста леки пикантни нотки. Танините са доста богати, което дава отличен капацитет за стареене на виното. Наситеният ален цвят придава страховит тип на кабернето. При по-старите виновност към този момент се следят доста по-меки танини, които спомагат за неповторима комплексност и комплектност.

Отлежалото каберне совиньон е с няколко тона по-светъл цвят, а ароматите са на череша, черна череша, касис, шоколад, тютюн и кедрово дърво. Каберне совиньон си взаимодейства чудесно с дъбовото дърво, заради което виното постоянно прекарва разнообразни интервали в дъбовите бъчви.

Поднасяне на Каберне Совиньон

 Каберне и храна

Страхотният компактен усет на каберне совиньон най-добре се съчетава с меса. Изключително подобаващи са агнешко, говеждо, свинско и телешко. Комбинацията сред еленско месо и каберне совиньон също е изключителна. От птиците най-добре е да се употребява патешкото месо.

Каберне совиньон си пасва съвършено с по-мазните меса, тъй като точно мазнината в тях покрива небцето и езика, предпазвайки по този метод сетивата от младите и мощни танини на виното.

За да се получи в действителност чудесно комбиниране сред каберне совиньон и храната, експертите предлагат към главното ядене да се прибавят касис, гъби, печени домати, патладжан и маслини. От сирената най-хубави за виното са пармезан, камамбер и горгонзола. Подходящите подправки тук са черен пипер и страхотния балсамов оцет, а от билките – розмарин, мащерка, босилек, риган и мента.

Колкото по-отлежало става кабернето, толкоз и усетът му става по-малко натоварен. Това значи, че за отлежалите виновност няма да са подобаващи мощните редуцирани сосове. Много значима роля в омекотяването на усета на кабернето имат орехи, които смекчават другояче острото усещане от винените танини.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР