Кабала е мистично учение, водещо названието си от иврит, където

...
Кабала е мистично учение, водещо названието си от иврит, където
Коментари Харесай

Ранна история на Кабала

Кабала е мистично обучение, водещо названието си от иврит, където се превежда като приемане. Трябва да се прави разлика сред религии и мистични обичаи, тъй като Кабала не е вяра, а е мистична традиция.

Кабала измежду други учения

Кабала е покрай други окултни науки, а не до религиите. Нумерологията и астрологията са сходни на Кабала и се практикуват от първите епохи след Христа.

Кабалистичното обучение се построява въз основата на религията юдаизъм, само че се счита, че може да има и по-дълбоки окрени още от античен Египет.

Възникване на Кабала

 История на Кабала

Учението Кабала поражда като опит за характерно пояснение на текстовете на Тора - петте книги на Мойсей или Закова в Стария завет. Най-важната книга, обясняваща посланията на Библията е Зохар. Кабала се концентрира върху особения тайнствен смисъл на смисъла на буквения прочит на думите. Смята се, че зад нормалното значение стои друго, прикрито, което е отправено към отдадените.

Затова първичния план на Кабала е да разчете и изясни този прикрит смисъл, да го направи притежание на повече хора.

Постепенно това гадателско изкуство прераства в цяла религиозно - философска окултна система. Според кабалистите единствено техният прочит на свещените текстове може да разкрие смисъла и смисъла на Божието слово.

Ранна история на Кабала

След като основата на учението става разбирането, че с изключение на безусловно значение Свещеното писание има и скришен смисъл, се появяват и тълкуванията му.

Съществува ранен писмен монумент, наименуван Трета книга на Ездра. В нея се споделя, че Бог поръчал на пророка Ездра да напише книги, като част от тях бъдат разбираеми за всички хора, а част да бъдат непокътнати единствено за мъдрите.

Такива разкази има и в старозаветните книги, което дава да се разбере, че вярата в съществуването на сходно скрито поверие е била доста мощна.

Първите кабалисти считат, че в действителност тайните книги са закодирани в самия каноничен текст и съществуват способи те да бъдат разчетени. Кабала е подобен опит за разчитане на Свещените текстове.

В самото начало Кабала просто пояснява текста. Едва през ранното средновековие обособените разчитания на текстовете се сплотяват. През 5-6 век Зохар става свещена книга и по-късно Кабала стартира да се развива като независимо обучение с всички атрибути, присъщи за тях - космогония, антропогония, нравственос, трансформирайки се във всеобхватно, международно обучение с безчет почитатели.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР