Кабала е древна еврейска мистична система и философия, която се

...
Кабала е древна еврейска мистична система и философия, която се
Коментари Харесай

Мирогледна система на Кабала

Кабала е антична еврейска мистична система и философия, която се занимава с проучването на духовната действителност, свързването сред Божественото и индивида, както и със символичната интерпретация на света.

В основата на Кабала са разнообразни знаци, цифри, диаграми и текстове, които имат за цел да обяснят духовната връзка сред индивида и Божествената сила. През времето на своето развиване, учението прераства в разнообразни форми и школи на мислене.

В същността си мистичната система на Кабала съставлява пояснение на света и неговото битие.

Какво знаем за историята на Кабала? Смята се, че учението се появява през Средновековието в Испания, след което се популяризира в разнообразни точки на света.

Какво съставлява Мирогледната система на Кабала?

Мирогледната система на Кабала съставлява главен аспект на кабалистичната мистичност и философия. В основата на Кабала мирогледът или системата на разбирания се основава на концепцията, че съществува връзка и взаимоотношение сред другите равнища на действителността и духовния свят.

В ядрото на кабалистичната мирогледна система стои диаграмата, известна като " Дървото на живота " или " Сефирот ", което е скица, представляваща 10 стъпки или сефири (плътност на Божествената светлина) и дванадесет пътища (връзки) сред тях. Всяка сефира съставлява несъмнено качество, признак или аспект на Божествената действителност. Тези сефири са подредени от горната страна надолу, като връзката сред тях символизира потока на духовна сила и познание.

Кабалистите смятат, че посредством проучване и схващане на Дървото на живота, човек може да доближи по-дълбоки духовни равнища, да разбере природата на Божественото и да откри пътя към духовното прояснение. Тази система на религия и светоглед има голям брой тълкувания и подходи, като някои от тях са свързани с разнообразни духовни практики.

 Учението Кабала

Според мирогледа на Кабала словото е това, което свързва Бога и индивидът. Всички форми на обучение на Кабала се сплотяват под схващането, че Бог сътворява света благодарение на словото. Когато човек усвои словото и съумее да го схване същински, то тогава той е кадърен да разкрие всички секрети на Мирозданието.

Важно е да се означи, че Кабала съставлява комплицирана и многозначна традиция, която е обект на проучване и интерпретация от страна на учени и практикуващи от разнообразни религиозни и културни фонове. Нейната цел е да прегледа духовната същина на света и индивида, и по този начин тя продължава да оказва въздействие върху доста аспекти на мисълта и мистицизма.

Прочетете повече за тайнствените знаци на Кабала.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР