К ЕВР утвърди цените на газа, тока и парното.След подробен

...
К ЕВР утвърди цените на газа, тока и парното.След подробен
Коментари Харесай

По-скъпи ток, вода и парно от днес

К ЕВР утвърди цените на газа, тока и парното.

След обстоен разбор на показаните от "Булгаргаз " ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение енергийният регулатор утвърди цена в размер на 49,94 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Комисията утвърди и пределни цени на топлинната сила за всяко топлофикационно сдружение.

За битовите клиенти на топлофикационните сдружения с примитивен енергиен притежател природен газ регулаторът утвърди следните цени: за клиентите на "Топлофикация София " ЕАД - 98,48 лева./MWh, за "ЕВН Топлофикация " ЕАД – 99,55 лева./MWh, за "Топлофикация Плевен " ЕАД – 87,24 лева./MWh, за "Топлофикация Бургас " ЕАД – 85,91лв./MWh, за "Веолия Енерджи Варна " ЕАД - 98,29 лева./MWh, за "Топлофикация – Враца " ЕАД - 96,01 лева./MWh, за "Топлофикация ВТ " АД - 107,47 лева./MWh, за "Топлофикация-Разград " ЕАД - 100,96 лева./MWh.

Средното нарастване на цената на топлинната сила е 16, 23%.

КЕВР дефинира и окончателните цени на тока за новия регулаторен интервал 1.07.2021 - 30.06.2022 година След отчитане на всички ценообразуващи детайли и при използване на методиката за ценообразуване, среднопретегленото нарастване на цената на електрическата енергия за потребителите на контролиран пазар за цялата страна е 4,40%.

За битовите клиенти на "ЧЕЗ Електро България " АД крайната цена на електрическата енергия нараства с 5,57%, за клиентите на "ЕВН България Електроснабдяване " EАД - с 3,74%, за клиентите на "ЕНЕРГО-ПРО Продажби " - с 3,51%, за "ЕСП Златни Пясъци " ООД – с 8,31%. В тези цени са включени цената на електрическата енергия, цените за мрежовите услуги и цената "задължение към обществото ".

Основната причина за покачването на цените на електрическата енергия са нарасналите разноски на ФСЕС за компенсиране на електрическата енергия, създавана от топлофикациите и заводските централи. Причината за повишените разноски на тези енергийни сдружения са нарасналите цени на закупуваното от тях първично гориво - природен газ, както и на въглеродни излъчвания.

В резултат на по-високите цени на излъчванията цената на електрическата енергия, създавана от американските централи и от Топлоелектрическа централа Марица Изток-2, се покачва, което се отразява на повишаването на цената "задължение към обществото ". Тази цена оказва въздействие върху цените на мрежовите услуги на ЕРП и цените за транспорт и достъп на ЕСО.

В окончателното решение на регулатора е регистрирано и спомагателното покачване на електрическата енергия след включването на Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 " в микса за контролиран пазар с годишна квота от 1 000 000 MWh, според заповед на министъра на енергетиката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР