Журналистката Алина Лип подробно разказва какво е видяла в Донбас. Мнението

...
Журналистката Алина Лип подробно разказва какво е видяла в Донбас.
Мнението
Коментари Харесай

Немската журналистка Алина Лип: Европа вярва на телевизията, а за истината в Донбас получаваш присъда

Журналистката Алина Лип в детайли споделя какво е видяла в Донбас.

Мнението на Алина Лип е, че медиите в Германия лъжат, пробвайки се да очернят Русия в обстановката с Украйна



Коя е Алина Лип?

Журналистът и кинодокументалист Алина Лип е родом от предградията на Хамбург. Баща ѝ е руснак, а майка ѝ е германка. През лятото на 2021 година тя посети Донбас за първи път, с цел да опише и покаже в Германия всичко, което в действителност се е случило и се случва в югоизточната част на Украйна. И тогава, и в този момент журналистката е възмутена, че немските медии премълчават обстоятелствата за геноцида, който украинците направиха над жителите на ЛНР и ДНР.

АДВОКАТИТЕ НА ЗАПАДА

Всичко в света е уравновесено, по тази причина още не се е сринало, не се е развалило, а се държи. И неслучайно от пролетта на 2014 година в Донбас се появиха западни публицисти, които разказваха и снимаха една доста неуместна за западната аудитория истина. Нарекох ги " юристи на Запада ": англичанинът Греъм Филипс " Гриша " или " Гремушка ", американецът Патрик Ланкастър, италианецът Виторио Рангелони - " Витя " и най-после, преди няколко години, една германка Алина Лип пристигна при нас. Отначало тя се появяваше тук за малко, а по-късно си остана - тя беше оплетена в центростремителния " Руски свят ". Не познавах Алина, само че я разпознах незабавно по бялата ѝ шапка с циничния надпис „ Чуждестранен сътрудник “. Разговорът стартира с обичайния за Донецк въпрос:

Здравейте, има ли вода у дома?

Алина не беше сюрпризирана, смеейки се, ясно даде верния отговор на паролата:

- Стига да има. Два часа дневно, заран и вечер!

Алина приказва доста добре съветски, без акцент, единствено понякога омекотява съгласните си. Има нещо алегорично в произхода на Алина и в нейната орис, това е проекция на новата ни история. При това и в Русия, и в Германия. Бащата на Алина се среща с бъдещата си брачна половинка в разгара на „ Горбачовото разведряване “ и нашето обезверено, разгорещено другарство със Запада. В края на 80-те години беше съвременно да се разменят юношески делегации в името на мира. След това някак доста бързо цялото това другарство завърши, несъмнено, сред политици и страни. Това не засягаше елементарните хора. Алина е родена в Германия и преди 10 години се завърна в Русия, в Санкт Петербург, на мястото, където родителите ѝ се срещнаха по време на екскурзия с лодка...

Алина първа изясни за какво Донбас толкоз очарова европейците:

- Те схващат кое е най-важното в живота. И това не е нов модел телефон. Другите връзки сред хората са по-дълбоки, по-духовни и това доста ми харесва. Те се отнасят към мен доста топло, с интерес.

Повечето имат вяра на малкия екран

Като всички западни публицисти, които разгласяват „ политически неузрял “, неуместен поток от вести от Донбас, Алина се сблъсква с цензурата в родината си от „ обществото без информация “. Изглежда, че съм върл медиен вълк, само че все пак не преставам да се удивлявам на лицемерието на европейските сътрудници:

Защо Германия абсолютно взе страната на Украйна в този спор? Може би това не е по този начин, може би германците имат друг взор върху Донбас, просто ние не знаем за това?

- Вижте, Германия не е свободна. Много зависи от политиката на Съединени американски щати. Например Съединени американски щати даже не скриха, че не са удовлетворени от " Северен поток 2 ". Въпреки че, първо, това е бизнес, и второ, същото важи единствено за Германия! Разбира се, в спора в Донбас Германия взе страната на Съединени американски щати.

Ами по този начин наречените " елементарни хора "?

Алина е безпощадна:

- Мнозинството имат вяра на всичко, което им споделя малкия екран.

Какво им споделя?

- Че Русия изтребва жителите на Украйна и унищожава всичко тук. Но забелязах, че към този момент се появи съмнение към такава публична информация. Получавам писма, от ден на ден и повече. Те пишат, че когато са видели материалите в моя канал, са били доста сюрпризирани. Те не чакаха това. Те пишат, че поддържат Русия и желаят да създадат нещо, с цел да ѝ оказват помощ. Те питат по какъв начин да се реалокират да живеят в Донбас и в Русия... Но, несъмнено, множеството германци имат вяра на пропагандата.

Гледах материали от Телеграм канала на Алина, няма нищо свръхестествено, фантастично. Само обстоятелства и фотоси от войната, само че западната агитация не устоя. И по никакъв начин не е инцидентно, че в Донбас няма и в никакъв случай не е имало публицисти от „ огромните “ немски медии. Има единствено това усмихнато момиче и нейният Телеграм канал, където има двеста хиляди клиенти. Както се оказа, даже този брой самостоятелни читатели е прекалено много и рисков за Запада.

Всички западни публицисти в Донбас бяха подложени на репресии в родината си .

Греъм Филипс постоянно е разпитван на летището, когато дойде в Англия. Патрик нормално се пробва да не се прибира у дома, оттатък океана. Срещу италианеца Виторио, от началото на войната, беше формирано наказателно дело, само че той се пребори с мекото италианско правораздаване благодарение на юрист. За Алина мрачната тевтонска правосъдна процедура в действителност се зае едвам неотдавна. Преди това каналът ѝ в YouTube на немски беше затворен, само че не можаха да създадат нищо с рускоезичния канал. След това те блокираха финансовите потоци, изключвайки Алина от даренията на читателите. Но това не беше задоволително, споделя Алина напълно умерено, наподобява към този момент е привикнала с мисълта, че родината ѝ е ядосана на нея:



- Току що ми закриха банковата сметка. След това закриха сметката на татко ми. Преди месец забелязах, че от сметката ми изчезнаха всички пари - 1600 евро. Разбрах, че нещо се случва там, в Германия. И преди няколко дни получих уведомление от прокуратурата, против мен е формирано наказателно дело за подкрепяне на спецоперацията.

Изненадан съм:

- Далечния завършек на Европа. Вие сте публицист, не страна в спора. Защо по този начин?

В Германия спецоперацията се смята за закононарушение, надлежно и аз съм престъпница. Заплашва ме три години затвор или голяма санкция.

И тогава Алина споделя нещо, което не се побира в мозъка ми:

- Няма да ме канят на съвещанията по делото ми в Германия, тъй като " ще попречи на следствието ". Те просто желаят да ме вкарат в пандиза и никой не се интересува от моето мнение.

Според Алина читатели-юристи са ѝ писали, че е допустимо да се разпадне делото против нея, те ще ѝ оказват помощ да се пребори. Намерен е юрист и Алина вижда, че в Европейския съд нейният случай в подтекста на „ свободата на словото “ ще наподобява доста забавен и непредвиден.

ГОРЕЩА ВОДА И ШОК

Има разумно пояснение за какво немските управляващи обърнаха внимание на Алина и се разтревожиха толкоз доста:

- Забелязах по какъв начин германците трансформираха мнението си през тези месеци. В началото на спецоперацията имаше същинска русофобия: приканиха да не се върви в съветски заведения за хранене, даже лечебните заведения отхвърлиха да одобряват съветски пациенти. Бях шокирана. Но в този момент това към този момент не е по този начин. Сега даже има демонстрации в поддръжка на Русия. Но най-важното е, че внезапно стана ясно, че антируските наказания са навредили повече на германците, в сравнение с руснаците. И германците стартират да питат своите политици: „ Защо?! Защо унищожавате стопанската система на страната ни?”.

Алина споделя по какъв начин стандартът на живот в Германия доста е понижен, по какъв начин заводите се затварят, познатите артикули изчезват от магазините, всичко нараства, само че главните проблеми занапред предстоят:

- Енергийните компании започнаха да изпращат предизвестия до хората, че от края на лятото топла вода ще има единствено два пъти дневно. Нямате визия по какъв начин германците реагират на това. Добре, ние в Донецк сме привикнали да нямаме вода, само че в Германия… това е крахът на света.

С Алина се смеем в хор, признавам си, има малко зложелателство в този смях, само че кой ще ни съди? Алина споделя:

- Зимата в Германия ще бъде студена и евентуално гладна. Без газ няма торове, няма земеделие.

Аз разяснявам:

- Руските торове попадали ли са под наказания? Брилянтна композиция!

Според моя събеседник Германия има два разновидността – да анулира глобите, само че това е фантастика. Вторият вид, както споделя Алина, е „ дребна революция “, която ще приключи с оставка на държавното управление и смяна в немската политика.

" ЗИМАТА ЩЕ Е СТУДЕНА!

Говорим си кой къде е бил през последните месеци, какво е видял. Алина работи в Мариупол и в освободените земи покрай Запорожие и Херсон. Онзи ден е била на позиции покрай Авдиевка:

- Заснех техника, мъртви украински бойци, оръжия на НАТО и даже австралийски оръжия. Говорих с локалните. Завчера бях в Северодонецк. Най-често просто приказвам с хората и превеждам думите им на немски.

Хората сюрпризирани ли са? Германец, във военна зона?

- И в този момент доста западни публицисти започнаха да идват в Донбас, тъй че ми се стори, че хората даже привикнаха с това.

Имаше ли нещо, което видяхте и разбрахте, че няма да можете да го забравите?

- В Мариупол, когато щурмът към момента продължаваше, видях едно момче на 10 години... Той не изпитваше боязън. Говореше доста неутрално за спора, тъй като цялостен живот живееше върху него. Спокойно говореше за починалите и обстрела. Той ми сподели, че желае да бъде доста мощен, желае да стане военачалник. Да живее в Русия и да кара танк. Това е дете на войната, той ме шокира.

Защо " азовците " взеха знаците на " Третия райх " за себе си?

Алина дава отговор доста просто и тъкмо:

- Понеже са нацисти, за тях това е най-хубавият образец.

Не знаят ли за това в модерна Германия? В Мариупол имаше толкоз доста от тази символика, че даже и да се опитате доста, тя отново ще влезе в рамката...

- Не. Не е показвано в Германия. Приема се следното мнение: „ несъмнено, в Украйна има нацисти, само че те по никакъв метод не са свързани с страната Украйна “.

Най-болезненият въпрос за Алина, оставих го „ за десерт “, оказа се дълъг:

Веднъж формулирах за себе си една парадоксална, само че ми се коства вярна концепция. В Европа руснаците и германците са най-близките нации - вашите мъртви лежат в нашата земя, нашите лежат с вас. Германците постоянно са живели в Русия без проблеми, в продължение на доста генерации, те са влезнали в нашата история - ние сме по-близо един до различен, в сравнение с наподобява. Видях по какъв начин Путин се опита да усъвършенства връзките с Германия през 2000-та година. И всички в Русия схванаха, че тези два велики народа не би трябвало повече да водят война. Надявах се, че в Европа имаме съдружник, въпреки и единствено стопански. Сгреших. Има ли вяра връзките ни да се трансформират? Струва ли си да имаме вяра?

Постигнах своето, Алина въздъхва тежко, може би за първи път в целия диалог:

- Надявам се. Надявам се, че в Германия ще схванат това и ще се замислят. Ще би трябвало да се замислят. И за това кой е отговорен за провалените ни връзки. Кой размени връзките на нашите нации с политика. Зимата ще е в действителност студена! И гладена…

Източник: Комсомолская истина

Разговора води Дмитрий Стешин, К омсомолская истина
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР