Журналист, ръководил местна новинарска онлайн програма, е бил застрелян вчера

...
Журналист, ръководил местна новинарска онлайн програма, е бил застрелян вчера
Коментари Харесай

Пореден журналист убит в Мексико

Журналист, управлявал локална новинарска онлайн стратегия, е бил убит през вчерашния ден в южната част на Мексико, с което броят на изгубилите живота си представители на медиите в страната от началото на годината става 15, съобщи Асошиейтед прес.

Прокуратурата в южния щат Гереро заяви, че Фредид Роман е бил убит в колата си в щатската столица Чилпансинго.

Програмата на Роман „ Реалността в Гереро “ е била ориентирана основно към политиката на щатско ниво. Роман е списвал и авторска колонка. Според локални медии преди този момент е издавал и вестник.

Гереро е щат, където наркобанди, въоръжени неофициални групи за отбрана и други групировки постоянно влизат в конфликти.

2022 година е една от най-смъртоносните за публицистите в Мексико, считана сега за най-опасната страна за публицисти отвън зоните на военни спорове.

Убийството на Роман беше осъществено седмица, откакто самостоятелният публицист Хуан Архон Лопес беше открит мъртъв в северния граничен щат Сонора. Прокурори споделиха, че той е умрял от удар в главата. Тялото му е било намерено в Сан Луис Рио Колорадо, от другата страна на границата с американския щат Аризона.

Властите споделиха, че не е ясно дали нападението против Роман е обвързвано с работата му, с ролята му на представител на локалния бизнес при подготовката на панаир или нещо друго.

Макар проведената престъпност постоянно да е забъркана в убийствата на публицисти, длъжностни лица в дребни градове или политици с политически или незаконни претекстове, също са измежду обвинените. Журналисти, които управляват дребни новинарски медии навътре в Мексико са лесни цели, отбелязва АП.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР