Жулиен е френски готварски термин за тънки ивици зеленчуци (или

...
Жулиен е френски готварски термин за тънки ивици зеленчуци (или
Коментари Харесай

Какво е жулиен и как се реже на жулиени?

Жулиен е френски готварски термин за тънки линии зеленчуци (или месо, или плодове). Ивиците нормално са с дължина към 7-8 см и дебелина от няколко милиметра - според от ястието и желанията.

За да извършите съвършени жулиени, изпълнете следните стъпки:

1. Обелете зеленчука (плода), в случай че е належащо, и го нарежете напречно на части с дължина 7-8 см. Ако зеленчукът (плодът) е кръговиден, отрежете тънка филия от едната страна, с цел да извършите постоянна основа;

2. Използвайте огромен повсеместен кухненски нож и направете идентични резени (тип плочка) по дължина на частите с дебелина от 1-2 мм (в взаимозависимост от желанието и нуждите), отстранявайки заоблените части за приложимост в друго ястие;

3. Подредете няколко плочки от зеленчука (плода) една до друга или една върху друга и ги нарежете по дължина с ножа на пръчици с мечтаната дебелина (обикновено 1-2 мм), т.е. същата широчина като плочките.

Друг доста бърз и елементарен метод за рязане на зеленчуци на жулиени е посредством потреблението на ренде вид мандолина. Рендето се слага върху здрава, равна повърхнина. Някои рендета имат резервоар за настъргания артикул, само че в случай че вашето няма подобен, използвайте подобаващ съд. Поставете мандолината на дъска за рязане, на плота или масата и се уверете, че няма да се плъзга, до момента в който режете.

Изберете мечтаното острие и задайте дебелината на рязане, която желаете да постигнете. Различните модели имат разнообразни варианти. Ако вашето ренде има голям брой остриета, тогава изберете това, което смятате за най-хубавото в съответния случай, съгласно продукта, който ще режете.

Ако не знаете по какъв начин тъкмо режат остриетата, вземете картоф и изпробвайте всеки нож, с цел да можете да разберете кой ще е най-подходящ. Можете също да изпробвате и другите настройки за дебелина, тъй че да видите какво работи най-добре за ястието, което планирате да извършите. Остриетата на рендето вид мандолина са необикновено остри, по тази причина постоянно работете деликатно с тях.

Нарежете плода или зеленчука на по-малки късчета, в случай че парчето, което ще режете, ви се коства прекомерно огромно за мандолината. Закрепете плодовете или зеленчуците на предпазителя за ръце. Винаги закрепвайте парчето храна към него, преди да започнете да режете.

Докато режете, обърнете внимание къде са пръстите ви и внимавайте те в никакъв случай да не се приближават прекалено много до острието. Дори при потреблението на предпазител за ръце е допустимо пръстите ви да се изплъзват към острието, тъй че използвайте рендето с нараснало внимание, с цел да предотвратите пострадвания и произшествия.

Започнете да местите бързо плода или зеленчука напред и обратно над острието. Мандолините работят най-добре, когато се реже бързо, защото остриетата им са предопределени точно за това. Обърнете внимание резените да не се подреждат едно върху друго, с цел да не се повдигнат прекомерно високо и да блокират острието. Дръжте ръката си крепко за предпазителя, до момента в който режете.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР