Жребият е хвърлен за морските зони в Гърция, където ще

...
Жребият е хвърлен за морските зони в Гърция, където ще
Коментари Харесай

Гърция определи 12 зони за ветропаркове в морето

Жребият е хвърлен за морските зони в Гърция, където ще бъдат построени първите офшорни ветрогенераторни паркове в страната, написа в обширна обява гръцкият вестник „ Катимерини “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според информация на изданието Националната стратегия за развиване на офшорните вятърни паркове в началото е възнамерявала да разгласи местата на парковете още тази седмица, само че поради локалните избори евентуално ще го направи идната. Общо 12 зони ще бъдат избрани като вероятни за развиването на вятърната сила, от които на първия стадий 6 ще одобряват планове с небосвод за развиване до 2030 година

Районът на Александруполис в Североизточна Гърция е необикновен случай, тъй като там се чакат пилотни планове с обща мощ от 600 мегавата. Най-вероятно там ще бъдат конфигурирани първите офшорни паркове.

„ Скиптърът “ на пазара на вятърна сила съгласно националната стратегия обаче принадлежи на остров Крит, където се чака да бъдат конфигурирани офшорни мощности с общ потенциал от 800 мегавата – 600 мегавата край североизточните крайбрежия и 200 мегавата източно от Сития.

Районът сред островите Кос и Родос в южната част на Егейско море може да одобри вятърни паркове с мощ от 550 мегавата, а зоната край островите Лесбос, Скирос и Кими в североизточната част на морето е планувана за генератори с потенциал от 300 мегавата.

Край Цикладските острови макар огромния капацитет проектите са лимитирани поради туристическото развиване и вероятната опозиция на локалните общности. Затова там се плануват едвам 250 мегавата в региона сред Сирос и Наксос.

В картата на вероятните планове е включено и Йонийско море, макар че то не присъстваше в първичното обмисляне, тъй като не е измежду зоните с висок ветроенергиен капацитет. Там се плануват 200 мегавата в региона на Диапонтийските острови.

За бързата реализация на плановете от заинтригуваните вложители Министерството на околната среда и енергетиката планува да преразгледа административната рамка на проучвателния стадий. Според желанията ще бъде основана компания със специфична цел (SPV), която ще се заеме с изследванията за сметка на Гръцката компания за ръководство на въглеводородите и енергийните запаси с в началото финансиране от страната. После събраните данни ще бъдат предоставени на вложителите против възнаграждение и това ще бъде изискване за присъединяване в състезанията, които ще бъдат оповестени за даването на концесиите върху морските блокове.

Повечето офшорни планове ще бъдат плаващи поради огромната дълбочина на моретата в Гърция. Доколкото тази технология още не е зряла в световен проект, Министерството на енергетиката изследва опцията някои планове да бъдат осъществени като пилотни с финансиране от Фонда за декарбонизация на островите, които не са свързани с енергийната мрежа и където има опция за субсидиране на енергийния преход.

Публикуването на Националната стратегия за офшорните вятърни паркове ще бъде мощен знак за развиването на този нов за Гърция пазар. Пътят обаче до оповестяването на първите състезания ще бъде дълъг. Според оценките първият офшорен парк от ветрогенератори ще бъде конфигуриран при позитивен сюжет към 2030 година, а плановете от първата фаза ще бъдат приключена към 2033 година

В очакване на първите състезания са редица гръцки и международни компании от Европа, Близкия изток, само че и оттатък океана, някои от които към този момент са подписали съглашения за основаване на консорциуми с тази цел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР