JPMorgan рязко понижи икономическата си прогноза за Израел за четвъртото

...
JPMorgan рязко понижи икономическата си прогноза за Израел за четвъртото
Коментари Харесай

Израел е изправен пред сериозна икономическа криза: JPMorgan

JPMorgan внезапно намали икономическата си прогноза за Израел за четвъртото тримесечие. Според изследователска записка, брутният вътрешен артикул (БВП) на страната може да се свие с 11% по отношение на предходните три месеца на фона на ескалацията на военните дейности с палестинската въоръжена формация Хамас.

По-рано този месец банката предвижда спад от 1,5%, само че първичните прогнози бяха счетени за " прекомерно оптимистични ", допускат анализаторите.

" Оценката на въздействието на войната върху израелската стопанска система остава сложна, както заради към момента доста високата неустановеност по отношение на мащаба и продължителността на спора, по този начин и заради неналичието на налични данни с висока периодичност ", обявиха от JPMorgan.

Банката също по този начин понижи първичните си прогнози за годишния напредък на Брутният вътрешен продукт на страната до 2,5% вместо досегашните 3,2%. Анализаторите обаче леко покачиха прогнозата за 2024 година - до 2% от предходните 1,9%.

JPMorgan означи, че предходните спорове в Израел, като ескалацията на военните дейности с Хамас през 2014 година или спора с основаната в Ливан въоръжена формация Хизбула през 2006 година, " съвсем не са повлияли на интензивността ".

Въпреки това " актуалната война има доста по-голямо влияние върху вътрешната сигурност и доверието ", предизвестяват анализаторите. Така да вземем за пример броят на починалите, който се прави оценка на към 1400 израелци към петък, към този момент е доста по-висок, в сравнение с по време на предходните спорове, а броят на мобилизираните резервисти към този момент надвишава 350 000 души, което е най-вече в историята на Израел и съставлява повече от 5% от работната мощ на страната.

Последната ескалация на военните дейности сред Хамас, който управлява огромна част от Газа, и Израелските сили за защита стартира на 7 октомври. Оттогава то провокира световен скок в цените на петрола и на активите, които са леговище, като златото и среброто.

Анализаторите се притесняват, че спорът може да дестабилизира Близкия изток, изключително в случай че се популяризира в прилежащите страни, което на собствен ред ще се отрази на цялата международна стопанска система.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР