Жозе Мануел Барозу: Напрежението между САЩ и Китай се ускори

...
Жозе Мануел Барозу: Напрежението между САЩ и Китай се ускори
Коментари Харесай

Световните лидери: Ерата на глобализацията е на път да приключи

Жозе Мануел Барозу: Напрежението сред Съединени американски щати и Китай се форсира от пандемията

Ерата на глобализацията, траяла три десетилетия, завършва, считат международните водачи, на среща в швейцарския град Давос за първи път от началото на Covid пандемията, съгласно Financial Times, представен от.

Геополитическите последствия от войната на Русия в Украйна, съчетани с нарушаването на международните вериги за доставки, породено от вируса, неотдавнашните пазарни разтърсвания и бързото утежняване на икономическите вероятности карат корпоративните водачи и вложителите да се борят с жизненоважни стратегически решения, обявиха няколко от тях в изявленията за FT.

"Напрежението сред Съединени американски щати и Китай се форсира от пандемията, а в този момент и от нахлуването на Русия в Украйна - всички тези трендове пораждат съществени опасения за разединението на света ", сподели Жозе Мануел Барозу, ръководител на Goldman Sachs International и някогашен ръководител на Европейската комисия.

Той добави, че "глобализацията е изправена пред търкания от страна на национализма, протекционизма, нативизма, шовинизма, в случай че желаете, или даже от време на време ксенофобията, и за мен не е ясно кой ще победи ".

Според ръководителя на една от най-големите международни групи за дялово вложение "почти никой не е виждал " тези условия "по време на своята инвеститорска кариера ". Чарлз "Чип " Кей, основен изпълнителен шеф на Warburg Pincus, съобщи, че геополитиката е била "в периферията на нашето мислене " след рухването на Берлинската стена и че това е "осигурило прочут О2 на световния напредък ".

Според него обаче в този момент геополитиката е "на напред във времето " при вземането на капиталови решения, тъкмо когато "доста мощният попътен вятър за цените на активите ", обезпечен от годините на спадаща инфлация и ниски лихвени проценти, е към своя край.

"Политиката не усъвършенства икономическия резултат, а основава търкания в системата ", сподели той във връзка възходящото геополитическо напрежение.

През последните седмици измежду фирмите се заприказва за деглобализация. По данни на доставчика на данни Sentieo в диалозите за облагите на фирмите и на инвеститорските конференции се загатва за близкоизточен, изнесен и преизточен пазар, като равнището е най-високо най-малко от 2005 година насам.

Темата ще бъде преди всичко в дневния ред на участниците в Световния стопански конгрес в Давос тази седмица. От последната среща през януари 2020 година събитията в света разклатиха веригите за доставки, които са в основата на глобализацията, подкрепяна от WEF.

"Компаниите споделят, че се нуждая от произвеждане по-близо до моите клиенти ", споделя Джонатан Грей, президент на Blackstone Group.

Ръководителят на най-голямата фармацевтична компания в Азия съобщи, че "ерата на глобализацията, учредена на аутсорсинг на функционалности за понижаване на разноските, е завършила ".

Кристоф Вебер, основен изпълнителен шеф на Takeda, със седалище е в Токио, Япония, съобщи, че производителите на медикаменти ще продължат да търсят напредък на интернационалните пазари, изключително в Китай, заради огромния му капацитет. Според него обаче фокусът на фирмите се е изместил към по-устойчива форма на глобализация: "Въпросът е да се понижи рискът по веригата за доставки ".

"Би било пресилено да се каже, че глобализацията е завършила, само че визията за глобализацията, която хората имат, към този момент не е вярна ", сподели Вебер. "Глобализацията, която съществуваше преди няколко години, търговията без ограничавания и концепцията "светът е плосък ", завърши. "

Takeda е въвела политика на двойно доставяне, с цел да вгради повече остатъци във веригите си за доставки, добави Вебер: "Никога не съм мислил, че [аутсорсингът] ще работи в дълготраен проект, само че мисля, че това към този момент е ясно за всички. "

Според Рашид Мохамед Рашид, ръководител на Valentino и Balmain, в потребителските промишлености също се следи оттегляне от глобализацията.

Някои първокласни компании премислят тактиката си, която нормално разчиташе в огромна степен на световната марка, продажбата на туристи и изпращането на артикули по целия свят, сподели той: "Бизнесът се трансформира в локален... Днес магазините в Лондон, Париж или Милано обслужват локалните поданици в по-голяма степен, в сравнение с преди. "

През последните две години фирмите започнаха "да гледат на локално равнище и да работят локално, вместо да работят на световно равнище ", сподели той на конференцията "Бизнесът на лукса " на FT по-рано тази седмица.

"На разнообразни пазари като Съединени американски щати, Европа, Азия, даже на по-малки пазари като Латинска Америка и Африка, хората към този момент гледат на локално и съм сигурен, че ще има доста локални покупко-продажби. "

"Ако забележителна част от десетилетията на повишаване на продуктивността, провокирани от глобализацията, бъдат изтрити за къс интервал от време, това ще докара до повишение на инфлацията и до огромна и продължителна криза ", сподели той. "Точно по тази причина считам, че главните стопански сили ще стигнат до извода, че би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да предотвратят сходен унищожителен сюжет. " предизвести за сериозните стопански последствия Доминик Асам, основен финансов шеф в Airbus.

Барозу упрекна Г-20, че спрямо финансовата рецесия през 2008 година в този момент духът на съдействие на политическо ниво е по-слаб. "Политическите водачи би трябвало да вършат разлика сред сериозните геополитически разлики и нуждата от справяне с провокации като публичното здраве и изменението на климата ", сподели той.

Ръководителят на немската централна банка Йоахим Нагел уточни деглобализацията като едно от "трите Д ", които ще "увеличат инфлационния напън ", наред с декарбонизацията и демографията.

Отдръпването от глобализацията се "подхранва от геополитическото напрежение и желанието да се понижат икономическите зависимости ", съобщи президентът на Бундесбанк след срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки от Г-7 в Кьонигсвитер, Германия, по-рано тази седмица.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР