Жизненоважен медикамент за поддържането на живота и състоянието на пациенти

...
Жизненоважен медикамент за поддържането на живота и състоянието на пациенти
Коментари Харесай

За спешен внос на лекарство при лупус настоява пациентска организация

Жизненоважен медикамент за поддържането на живота и положението на пациенти със систематичен лупус, прогресивна систематична склероза и ревматоиден артрит - хидроксихлороквин сулфат (Plaquenil, Quensyl) в България не се доставя. Те го одобряват всекидневно и с помощта на него са живи.

От години Организацията на пациентите с ревматологични болести в България (ОПРЗБ) се пробва да притегли вниманието върху този факт - медикаментът не е регистриран и сред 3 и 4 000 души се доставят с него от други страни.

На фона на пандемията от COVID-19 този медикамент стана извънредно издирван и към този момент има дефицит в предлагането му във всички страни.

Става и все по-трудно намирането му и доставките му в България, поради ограничавания за продажбата му, предпочитано застраховане на потребностите на локалните и в допълнение затруднено поради рестриктивните мерки за пътешестване. По сигнали на пациенти в Турция от 16.03.2020 година към този момент се изисква рецепта, издадена от локален доктор, с цел да бъде провиснал медикаментът на задгранични жители, в Гърция обстановката е сходна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставки са невъзможни сега.

С голямо терзание ОПРЗБ за следващ път се обръща с зов от името на пациентите с ревматологични болести в България с хидроксихлороквин сулфат да бъде регистриран за приложимост в България освен поради засегнатите от COVID-19, само че и с цел да могат тези сред 3 и 4 000 души да имат сигурност, че ще могат да продължат живота и лекуването си.

От Асоциацията акцентират и че преди няколко месеца е било прекъснато производството на единствения му аналог, който се е предложил в България - " Резохин " и надлежно изтеглен от Позитивния лекарствен лист, където е бил единственият медикамент по съответния INN.

ОПРЗБ неведнъж е повдигала въпроса и пред институциите, и пред компанията производител за регистрацията на медикамента, която не желае да премине през процеса по регистрация поради усложнената и дълга процедура.

Този път въпросът е незабавен и нетърпящ отсрочване, тъй като в идващите месеци обстановката с наличностите и снабдяването ще се утежни и хиляди хора ще останат без лекуване. Сега е моментът да се подхващат дейности, с цел да се спасят няколко хиляди човешки живота. Системният лупус е животозастрашаваща диагноза, а Plaquenil е съществена част от лекуването му, към тях се прибавят и пациентите с прогресивна систематична склероза и ревматоиден артрит, които употребяват медикамента,

Организацията на пациентите с ревматологични болести в България (ОПРЗБ) изпраща отворено писмо до премиера Борисов, президента Радев, здравния министър Ананиев, ръководителя на Народното събрание Караянчева и ръководителя на здравната комисия Дариткова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР