Живял някога един беден селянин. Той има хубав бял кон,

...
Живял някога един беден селянин. Той има хубав бял кон,
Коментари Харесай

Притча за прибързаните заключения

Живял в миналото един безпаричен селяндур. Той има прекрасен бял кон, който мнозина опитвали да купят с доста пари. Селянинът обаче все отказвал. Веднъж жребецът избягал. Тогава съседите на мъжа му рекли:

- Виждаш ли какво злощастие те сполетя! Ако го беше продал, щеше към този момент да си богат, а в този момент нямаш нито имане, нито кон!

Като чул това, селянинът ни минимум не съжалил за постъпката си. Той великодушно се усмихнал и отвърнал:

- Не прибързвайте със заключенията! Конят в действителност го няма, само че към момента не знаем дали това е за положително или за неприятно.

Не минало доста време и белият възхитителен кон се върнал при стопанина си. Само че с него пристигнали и други пет жребеца. Като видели какво се случва, съседите на бедния селяндур споделили със злоба:

- Ти беше прав, съседе, това, че конят избяга, не ти донесе злощастие, а шанс.

- Пак съдите преждевременно! Вярно е, че сега владея шест красиви коня, само че дали това няма да ми навлече по-голяма неволя, занапред ще разберем - рекъл мъдрият селяндур.

Минало се седмица, откогато новите коне пристигнали в дома на бедняка. Един ден синът му решил да ги обязди, само че защото те били прекомерно мощни, един го хвърлил от гърба си и младежът останал неработоспособен.

Съседите и този път побързали да изкоментират случилото се:

- Ти беше прав, старче! Тези коне не ти донесоха благословия, а злощастие. Твоят наследник осакатя и в този момент кой ще те гледа, когато остарееш напълно. Добре, че ние имаме здрави и прави деца.

Но и в този момент беднякът останал правилен на своето изказване и рекъл на съселяните си:

- И този път няма да се съглася с вас! Съдбата си знае работата. Дали е злощастие или не, занапред ще разберем.

След няколко месеца в страната избухнала война. Наложило се всички млади мъже в селото да отидат да се борят. Повечето от тях по този начин и не се върнали назад при родителите си, тъй като били убити на фронта. Синът на бедният селяндур обаче не отишъл да се бие, тъй като бил неработоспособен. Именно това съумяло да резервира живота му.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР