Животновъдите в района залагат на крави и овце. Магаретата вече

...
Животновъдите в района залагат на крави и овце. Магаретата вече
Коментари Харесай

Златна Треска! Плащат 300 Евро За Литър Мляко Произведено В България, Но То Трябва Да Е

„ Животновъдите в региона залагат на крави и овце. Магаретата към този момент са необичайност, а за развъждане поради мляко, това несъмнено е далновидно, само че никой не се захваща ”, разясниха стопани, представени от 24rodopi.com

Магарешкото мляко е мощно дефицитна стока, а цената на сирене, създадено от такова мляко, доближава до 1000 евро за кг на международните пазари.

Един от дребното фермери, които създават магарешко мляко, е 76-годишният Фаик Ахмедов от село Черноочене. Той отглежда три женски магарета. Бай Фаик е работил в мините до 1980 година. По-късно отпътувал за Турция, само че се върнал при започване на 90-те години. Тогава решил да отглежда животните поради скъпото им мляко.

„ Давам на комшии, когато ми изискат. Пенсията ми е дребна, не стига с цел да устоявам животните ", описа Ахмедов. Най-големият проблем на фермера обаче е неналичието на продуктивно мъжко магаре в Черноочене.

„ Всички животни са кастрирани. Ходя на час път в Дядовско, където е единственото читаво мъжко магаре. Давам по 30 лв. за опит да оплоди моите магарици. Не всякога обаче става. Бременността на магарето също е дълга - 12 месеца ", споделя бай Фаик. Той обмисля да събере пари, с цел да си купи „ джентълмен " за трите магарици.

Най-известната магарешка мандра на Балканите се намира в сръбския естествен резерват Засавица. Именно там, на към 80 километра от Белград, се създава и най-скъпото сирене в света. Във фермата се отглеждат 130 магарета и млади магарици, чието мляко съдържа анти-алергени, витамини и минимално количество мазнини, което го прави уместно за производството на неповторимото по рода си сирене.

В продължение на епохи магарешкото мляко е високо ценено, с помощта на неговите хранителни, лечебни, лечебни и козметични свойства. Лечебната му мощност е употребена в продължение на повече от 5500 години. В античен Египет, да вземем за пример, млякото на магаретата е измежду главните първични материали за изработката на билкови лекарства, потребни за третирането на вътрешни или външни възпаления, изключително за децата.

Древните гърци също са измежду народите, ползващи интензивно бялата лечебна течност. Хипократ (460-377 година пр.н.е.) горещо предлага магарешкото мляко като лек за значително болести, в това число отравяния, артрит и лекуване на мъчно зарастващи рани.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР