Животновъдите са взели най-много европейски субсидии за инвестиции в стопанствата

...
Животновъдите са взели най-много европейски субсидии за инвестиции в стопанствата
Коментари Харесай

Животновъдите са взели най-много евросубсидии за инвестиции в стопанствата


Животновъдите са взели най-вече европейски дотации за вложения в стопанствата (подмярка 4.1) – над 150 млн. лева Производителите на плодове и зеленчуци са получили над 136 млн. лева, следвани от биопроизводителите – близо 133 млн. лева Това демонстрира анализът на фонд " Земеделие " на данните досега.

Мярката за вложения в аграрни стопанства е една от най-атрактивните за фермерите. До момента по нея е имало единствено един банкет през 2015 година Тогава бяха подадени 3362 заявки за подкрепяне, а размерът на декларираната финансова помощ надхвърляше над 4 пъти избрания бюджет – 1.2 милиарда лева

Към края на септември 2017 година по подмярката са подписани 939 контракта, по които утвърдената дотация е над 365.7 млн. лева Най-много планове са утвърдени в областите Пловдив (298), Плевен (240) и Бургас (226), а минимум в област Смолян (7), демонстрират данните на ДФЗ.

Към момента няма изясненост дали ще има нов банкет по атрактивната за фермерите мярка и по кое време. Първоначално беше планувано да има втори банкет през есента на 2016 година, само че това не се случи. След това беше разгласен подобен за есента на тази година, само че още веднъж не беше отворен.

Индикативният график за банкет за идната година все още към момента не е оповестен, тъй като не е утвърден от Министерството на земеделието и храните. Така Програмата за развиване на селските региони и Рибарската стратегия остават все още единствените без ясни инидкативни стратегии за идната година.

Общо безвъзмездната европейска помощ по размер 4 – вложения в материални активи е над 613 млн. евро, от които досега са контрактувани 325 млн. евро, демонстрират данните на ДФЗ.

Освен вложения в стопанствата (подмярка 4.1), останалите подмерки са вложения в преправка на селскостопански артикули (подмярка 4.2) и вложения в инфраструктура (подмярка 4.3).

През октомври шефът на дирекция " Развитие на селските региони " в земеделското министерство Антон Аспарухов заяви, че се водят договаряния за прекачване на средства от подмярка 4.3 към 4.2, с цел да се поддържат повече планове и да се доближи осъществяване на междинните цели. С днешна дата обаче той към този момент не е на този пост и не е ясно какви са проектите на земеделското министерство.

Проект от София с най-голямата дотация

Най-голямата дотация по първия банкет за вложения в стопанствата е получил план от София в размер на над 1.8 млн. лева Той е и единственият план утвърден от столицата, само че не е дадена информация в какво ще бъдат вложени тези средства.

Най-много средства ще получат фермерите от област Пловдив – 76 утвърдени плана за близо 28 млн. лева

Като междинен размер на дотация по отношение на утвърдените планове най-вече пари отиват за земеделците от област Пазарджик – приблизително по 600 хиляди лева на собственик, демонстрират още данните на ДФЗ.

Средствата за вложения в земеделските стопанства главно отиват по предпочитаните посоки – произвеждане на плодове и зеленчуци и отглеждане на животни. Около 14 на 100 от отпуснатите дотации ще получат и производителите на житни кулутури, демонстрират данните на ДФЗ.

Животновъдите взимат най-вече пари

В бранш " Животновъдство " са утвърдени за 332 плана, което е 35.36% от общия брой на подписаните контракти по подмярка 4.1.

Одобрената дотация за тези планове възлиза на над 150.5 млн. лева, което е 41.17 на 100 от общата утвърдена дотация за целия банкет.

Най-голям брой контракти са подписани за област Плевен (30), а минимален са подписани за област Смолян (3).

Най-голям дял от утвърдените средства в бранша отиват в област Пазарджик – над 16.2 млн. лева, а минимален в област Варна – над 1.3 млн. лева

Най-много утвърдени планове за плодове и зеленчуци

Най-много контракти за вложения в стопанствата по първия банкет са подписани в бранш " Плодове и зеленчуци " 393, което 41.85 на 100 от всички подписани контракти за подкрепяне. Одобрената по тях дотация възлиза на 136.5 млн. лева, което е 37.34 на 100 от общо утвърдената дотация на всички планове по приема.

Почти всеки десети план в бранша ще се осъществя в област Бургас (36), до момента в който за София и Смолян има подписани по един контракт. Най-висок е % на утвърдените дотации в област Пловдив (7.29%).

Етерично маслените култури са едва показани в Северозапада

В третия предпочитан за подкрепяне бранш " Етерично - маслени и медицински култури " са подписани минимум контракти - 84, което е близо 9 на 100 от общия брой. Договорената дотация възлиза на над 23.5 млн. лева, което съставлява 6.44 % от общо утвърдената дотация за целия банкет.

Най-много са контрактуваните планове в области Пловдив и Стара Загора – по 14, а с по един контракт са области Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Като се добави и обстоятелството, че в област Видин договорите са единствено два, може да се стигне до извода, че за този предпочитан бранш Северозападен регион е най-слабо показан, показват от ДФЗ.

В този бранш максимален дял утвърдени планове има в области Пловдив и Стара Загора по 14. В област Силистра са утвърдени единствено четири плана, само че са с най-голяма дотация – над 2.7 млн. лева, което е повече от дотацията, която че получат фермерите от Пловдив и Стара Загора общо за по 14 плана.

Извън предпочитаните браншове получават над 51 млн. лева

По извънприоритетните браншове са утвърдени 116 плана, които ще получат дотация от над 51-3 млн. лева, което е над 14% от общо утвърдената дотация за финансиране. Това са планове свързани със зърно произвеждане - пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик, фуражи - люцерна, сено, винени лозя, развъждане на гъби и други.

Най-много контракти са подписани в област Хасково (17), а по един контракт има в областите Велико Търново, Добрич, Кърджали, Кюстендил и Перник.

Биопродукти

Броя на плановете, които са свързани с биологично произвеждане е 404 с утвърдени дотации за над 132.8 млн. лева, което е към 36 % по отношение на общо утвърдената дотация.

Най-много утвърдени планове за биологично земеделие има в област Хасково – 38 за над 11.7 млн. лева, а минимум в областите Смолян и Перник по един със дотация надлежно 351 027 лева и 54 906 лева

Одобрените планове за вложения допълнително от един предпочитан бранш са 14 с общо утвърдена дотация за близо 3.7 млн. лева Те ще бъдат осъществени в 11 области.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР