Животът в малкото градче Сноутаун, Южна Австралия, внезапно се променя,

...
Животът в малкото градче Сноутаун, Южна Австралия, внезапно се променя,
Коментари Харесай

Ужасяваща находка: Шест варела с киселина и осем тела в тях

Животът в дребното градче Сноутаун, Южна Австралия, ненадейно се трансформира, откакто полицията открива шест варела с човешки остатъци в зарязан банков трезор.

През 20 май 1999 година детективите се натъкват на злокобното укритие, а откритието им е последвано от изкопаването на още две тела, заровени в задния двор на къща, в която живее мъж на име Джон Бънтинг. Три години по-късно полицията свързва 10-те тела с мъж, открит в плитък гроб в Лауър Лайт, северно от Аделаида през 1994 година. Връзка е открита и с мъж, открит да виси на дърво в Аделаида през 1997 година

Зловещата популярност, която Сноутаун получава, не стихва и до през днешния ден. Тълпи от туристи са привлечени  от прокълнатата гробница и посещават градчето, с цел да се допрян до това злокобно място. Местен магазин за сувенири даже продава движимости, свързани с всеобщите убийства.

Началото

Всичко стартира още в детството на единия от забърканите във варварските убийства - Джон Джъстин Бънтинг. Той е роден на 4 септември 1966 година в Инала, Куинсленд. Когато е едвам на 8 години, е полово принуден от по-големия брат на собствен другар. Психолози го разказват като човек, който се „ любува на оръжия, снимка и анатомия ”, ловък манипулатор и „ най-злият сериен палач на Австралия ”. Заради контузията от детството си развива мощна ненавист към педофилите и хомосексуалистите. На 22 години той стартира работа в касапница. Колегите му странят от него, намирайки го за злокобен. Джон постоянно казвал, че най-голямо наслаждение му носи да коли животните.

През 1991 година Бънтинг се мести в къща в Северен Солсбъри, Южна Австралия.

Джон е на 26 години, когато прави първото си ликвидиране. През август 1992 година Клинтън Трезис е брутално премахнат. Той е пребит до гибел с лопата. Черепът му е премазан след голям брой удари. Тялото му е заровено в плитък гроб. Джон протяга ръка на мъжа, тъй като има съмнение, че е педофил, написа Murderpedia.

И по този начин станаха четирима

Премествайки се в Северен Солсбъри, Джон се сприятелява със съседите си Марк Хейдън и Робърт Вагнер. Приятелката на Вагнер - Ванеса Лейн (родена като Бари Лейн) е транссексуална жена. Тяхната история стартира, когато Робърт е едвам на 14 години.

Робърт и Джон стават извънредно близки поради неприязънта си към педофилите и дружно маркират целите си. Така те убиват 26-годишния Рей Дейвис, упрекнат, че е насилил полово внуците на възрастния човек, с който живее. Джон и Робърт го задушават го до гибел, както и 19-годишният Майкъл Гардинър. Той става жертва на незаконното дуо, тъй като ходел с женствени облекла. Робърт и Джон стартират своята извратена задача за отмъстителна правдивост и към този момент никой не може да ги спре.

We’re back, spookies! Time for a new episode, click the link in our bio to tune in.
This week, Danyelle tells us the history of the legendary Langham Hotel in London & its permanent residents.
Then, Holly covers the most brutal case in Australian history, the Snowtown Murders.
— The Spooky Hour (@SpookyHour)
Към двамата отмъстители се причислява и Джеймс „ Джейми ” Спиридон Власакис, роден на 24 декември 1979 година. Той живее дружно с майка си и полубрат си при Бънтинг. В разгара на злокобните убийства Джон има връзка  с майка му Елизабет Харви. 23-годишният Власакис даже оказва помощ в измъчването и убийството на личния си полубрат Трой Юде и доведенияму брат Дейвид Джонсън.

Четвъртият член на злокобната тайфа е Марк Рей Хейдън. Той е роден на 4 декември 1968 година. Освен че е комшия на Джон, през януари 1999 година той наема постройката на изоставена държавна банка в Сноутаун, където осем от жертвите ще бъдат оставени да се разлагат в злокобните варели.  

Брутални убийства

Бандата върлува из Южна Австралия, оставяйки след себе си брутални убийства. Отвратителните закононарушения включват изтезания с електрошок, пушки, ножове и триони.

Докато Джон изтезава своите жертви, той ги принуждава да му дадат банковата си информация, след което ги ликвидира. След това Джон се обажда на Марк, с цел да се отърве от тялото, пъхайки го във варелите в изоставения банков трезор. Това място се трансформира в бунище на бруталните отмъстители, където изхвърлят труповете в цялостните с киселина варели, които да ускорят разлагането.

След убийствата другите двама членове на бандата се представяли за жертвите и отмъквали парите им. Така мъжете съумяват да завлечен 95 000 $. По-късно Дожон споделя, че същинската компенсация не са парите, наслаждение за него е самото ликвидиране, откраднатите средства били единствено „ черешката на тортата ”.



Полицията е претрупана от сигнали за безследно изчезнали хора, само че до този миг не съумява да свърже никой от случаите.

Кърваво възмездие

През 1998 година Джеймс споделя с Джон, че е бил измъчван от брат си Трой, когато бил на 13 години. Затова двамата стартират да възнамеряват кърваво възмездие. В него се включва и Марк. Тримата мъже измъкват Трой от спалнята му, до момента в който спи. Той е заставен да се извини на полубрат си за стореното и е пребит до гибел.

Бари Лейн, Томас Тревилян, Гавин Портър, Фредерик Брукс, Гари О'Дуайър и Елизабет Хейдън

С времето убийствата от ден на ден ескалирали, а из Южна Австралия не спирали мистериозно да изчезват  хора. Полицията издирва  Бари Лейн, Томас Тревилян, Гавин Портър, Фредерик Брукс, Гари О'Дуайър и Елизабет Хейдън.

Бари Лейн е погубен през октомври 1997 година Измъчван е като пръстите на ръцете и краката му са смачкани с клещи.

Томас Тревилян през 1997 година е открит да виси на дърво покрай Керсбрук в хълмовете на Аделаида и в началото се допуска, че се е самоубил. Той е оказал помощ в убийството на Бари Лейн, само че по-късно самият той става жертва на четиримата отмъстители, откакто споделя за закононарушението с други хора. Той страда от параноидна шизофрения.

Гавин Портър е погубен през април 1998 година Той е привързан към хероин и другар на Власакис. Портър е удушен в колата си.

Фредерик Брукс - наследник с увреждания на Джоди Елиът, жена, влюбена в Бънтинг, е определен като лесна жертва. Той е примамен в дома на Джон, където е атакуван и брутално малтретиран.

Гари О'Дуайър е премахнат през ноември 1998 година Той е бил с физически увреждания, получени след тежка злополука. О'Дуайър е чужд за отмъстителите, те го избират, защото е лесна цел. Убит е в дома си на Франсис Стрийт, Мъри Бридж, от Бънтинг, Вагнер и Власакис.

Фаталните неточности

Ключът към разкриването на серийните убийци се оказват две съдбовни неточности. Първата е неочакваното изгубване на Елизабет Хейдън. По това време тя е омъжена за Джон. Съпругът ѝ и Робърт я убиват невъзмутимо, до момента в който Марк оказва помощ за изхвърлянето на останките ѝ.

Последната жертва на бандата, също е някой, който те познават, което още повече оказва помощ на полицията да стартират да работят в вярната посока. Убит е 24-годишният доведен брат на Джеймс - Дейвид Джонсън.



На 9 май 1999 година той е примамен от брат си да се срещне в остарялата банка в Сноутаун, където Джон и Робърт го причакват. След като го удушават, те нарязват тялото му и го изхвърлят във варелите с киселина.

Разкриването на закононарушенията

Иронично, само че злокобните серийни убийци са хванати точно поради своята подозрителност. Разтревожени от информацията, че полицията от ден на ден стеснява кръга на обвинените, те постоянно посещават изоставения банков трезор, с цел да ревизират дали някой не е разкрил варелите.

Местните поданици виждат честите визити на външните лица в техния дребен град. Обаждат се на полицията и по този начин детективите разкриват злокобната гробница в трезора. По време на претърсванията се наложило униформените да носят защитни костюми и защитни маски поради острата миризма от разлагащите се остатъци във варелите. Пръстовите отпечатъци от банковия трезор им помогнали да открият и заловят и четиримата отмъстители.

При обиск в дома на Джон Бънтинг е открита цяла стена, на която били залепени фотоси с набелязани цели. Полицаите нарекли инсталацията паяк, защото към всяка фотография била прикрепена вълнена нишка, създаваща мрежа от имена, за които Бънтинг подозирал, че са педофили или хомосексуалисти. Джон постоянно се забавлявал като избирал случаен човек от стената и му се обаждал, заплашвайки го, че ще получи това, което му се поставя.  

Процесът

Четиримата отмъстители са изправени пред съда. Делото се трансформира в един от най-шумните и продължителни процеси в историята на Австралия.

По време на делото са разкрити отвратителни елементи от всички убийства на серийните убийци.

През цялото време Бънтинг си води бележки. Той е разгласен за централна фигура във всички убийства и изтезания и този, който стимулира останалите причинители в закононарушенията, написа Serialkillercalendar.



По делото свидетелства Джеймс Власакис. Той дава показания пред магистратите цели 32 дни. Разказва в елементи убийствата, в които е взел участие, и тези, за които Бънтинг и Вагнер са му споделяли. Казва, че е бил ужасяващ, когато му е показано тялото на обичаната му, проснато на пода, споделя по какъв начин е бил замесен и в убийството на първата си жертва, неговия полубрат. Власакис разказва по какъв начин жертвите са били безмилостно измъчвани и по какъв начин Бънтинг и Вагнер се хвалели, че „ положителните ” в никакъв случай не са крещели, написа theage.com.

Власакис е разгласен за изменник, поради съдействието на прокуратурата и по-леката присъда, която получава.

„ Бих желал да си признаеш истината Джеймс Власакис и договорката, която подписа ”, крещи оглупял Джон към своя съизвършител по време на процеса.

Докладът на патолозите по-късно разкрива, че върху жертвите е упражнявано дълготрайно мъчение благодарение на ежедневни принадлежности като щипки, клещи и скоби. Те са открити в трезора с варелите. Уенди Ейбрахам, заместител началник на прокуратурата, оповестява във Върховния съд на Южна Австралия, че жертвите са били принуждавани да назовават своите мъчители „ Бог ”, „ Господар ”, „ Главен контрольор ”, и „ Лорд ”.

В края на шумното дело, „ отмъстителите “ са приети за отговорни. Присъдите на незаконния квартет са извънредно сурови. Бънтинг е пратен в пандиза с цел да излежи 11 поредни доживотни присъди. Вагнер пък е наказан на 10 доживотни присъди без право на подмяна. Власакис получава 26 години без подмяна. Хейдън е наказан на 25 години затвор.

Съдбата на Сноутаун

Известността, която Сноутаун получава поради варелите с остатъци, не се харесва изключително на локалните поданици, макар икономическия подтик, който градчето получава поради туристите. Малко след откриването на телата хората даже разискват вид да сменят името на градчето на Роузтаун, само че това по този начин и не се случва. През 2012 година е отворен магазин, който продава сувенири от убийствата, печелейки от печалната популярност на Сноутаун.

Къщата в Северен Солсбъри, където Бънтинг е живял и погребал две от телата на жертвите си, пък е разрушена от нейния притежател. Друго жилище, което Бънтинг е обитавал, е продадено. Банката съумява да вземе едвам половината от в началото оповестената му цена. Въпреки това след осъществяване дневно на отворените порти на мястото, са събрани 700 $ от входна такса за щедрост. В двора е построена паметна плоча на жертвите.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР