Животът ни е ужасен: думите са израз на огромното отчаяние

...
Животът ни е ужасен: думите са израз на огромното отчаяние
Коментари Харесай

За мигрантите от Иракски Кюрдистан Европа е като спасителен пояс

" Животът ни е ужасяващ ": думите са израз на голямото обезсърчение на Химен Габриел, който към този момент не вижда никакво бъдеще в Иракски Кюрдистан. Той желае да влезе в Европейски Съюз като хиляди други мигранти, струпани по границата на Беларус и Полша.

С дълга добре поддържана черна брада, завършена по модата, 28-годишният мъж може да разчита само на таксито си, с цел да оцелява, без професионални вероятности в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан. Скоро той ще стегне багажа си за Европа, където се надява да премине границата с Полша, страна членка на Европейския съюз.

През последните дни мигрантската рецесия в Европа се концентрира върху границата сред Полша и Беларус, където мигрантите са в центъра на опълчването сред Минск и Варшава.

Между 3000 и 4000 от тях, главно кюрди, са хванати в капан от мразовитото време на границата, където наличието на войски и от двете страни поражда боязън от конфликт.

Но, изяснява Химен Габриел, тестването, което е пътуването, е нищо спрямо вероятността да можеш " да водиш спокоен живот " в Европа. От четиримата му братя, " всичките с обучение, нито един не е намерил работа в държавния бранш, тъй като не принадлежат към никоя политическа партия ", декларира той.

Виза за Беларус

Кюрдистан, самостоятелен район в Северен Ирак, следен от десетилетия от две политически партии, е считан за спокоен кей поради стабилността си и задграничните вложения, само че постоянно е апетитен с пръст от правозащитници.

Три хиляди кюрди са напуснали района през последните три месеца, а 1600 от тях са стигнали до Беларус, с помощта на туристическа виза, съгласно Асоциацията на бежанците от Кюрдистан.

Фуад Маменд, почетен консул на Беларус в Ербил, сподели за Агенция Франс Прес, че консулствата в Ербил и Багдад са " затворени от една седмица по искане на иракското държавно управление ".

Според него кюрдите минават през туристически организации, с цел да получат туристически визи и билети за недиректни полети до Беларус, защото Минск към този момент не обслужва директни полети от Иракски Кюрдистан.

Беларус е обозримият небосвод и за Хива Фарик Мохамед, печатар от Сулеймания, в Източен Кюрдистан. След четири безуспешни опита, той още веднъж ще поеме по пътя към Европа.

" Искам да отпътува поради неналичието на сигурност и сложната икономическа обстановка ", споделя 44-годишният мъж за Агенция Франс Прес. " Искам да осигуря по-добро бъдеще за сина и щерка си ".

Сълзотворен газ

В жилището си в Ербил 55-годишният Дилер Исмаел Махмуд страда безпределно. Неговият 25-годишен наследник Килан е умрял доскоро повече от 10 дни в Беларус, откъдето възнамерявал да влезе незаконно в Полша.

" Той беше болен от диабет и имаше заболяване на гръбначния мозък ", плаче Махмуд. Климатичните условия, пътуването, дългото вървене пешком убиха Килан, който отпътува с двама братя, сестра си, брачният партньор ѝ и петгодишното им дете с вяра да отиде в Германия.

" Мислехме, че този маршрут е елементарен. Много хора са минали по него и споделят, че е безвреден маршрут с четири часа преход ", си спомня Дилер Исмаел Махмуд. " Лесен ", за разлика от маршрута, който минава през Турция, пресича Егейско море, след това Гърция и е коствал живота на хиляди мигранти.

Днес щерка му е на лекуване в Полша, откакто си счупила крайници по време на пътуването. Но останалите от фамилията са блокирани в Беларус. Също като този мъж, интервюиран от Агенция Франс Прес по телефона и поискал да остане неизвестен.

Пристигайки със фамилията си на границата, групата мигранти, с която бил, се оказала " против полски бойци ", ситуирани от другата страна на бодливата тел. " Опитахме се да преминем, само че военните изстреляха сълзотворен газ, с цел да ни принудят да се върнем ", споделя той от Минск, където се е върнал.

Сафин Дизайе - служителят, който дава отговор за интернационалните връзки на Иракски Кюрдистан, сподели в сряда на конференция, че е в контакт с консула на Полша в Иракски Кюрдистан и с кюрдския представител в Полша " по въпроса за мигрантите.

В Багдад иракското държавно управление съобщи желанието си да отпусне 200 000 $ на " министерството на външните работи(...), с цел да се помогне на иракчаните, блокирани в Беларус, Литва и Полша ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР