Живота на рокера кардинално се отличава от това, какво представлява

...
Живота на рокера кардинално се отличава от това, какво представлява
Коментари Харесай

Depeche mode - те, които промениха музиката

Живота на рокера съществено се отличава от това, какво съставлява той в детството. Скука, самотност и боязън. " - Дейвид Геън

Депеш Мод (Depeche Mode) е британска синт поп (synth pop) група, учредена през 1980 година в Базилдън и кръстена на френското фешън списание „ Dépêche mode “.
Стилът при започване на кариерата им е ню уейв (new wave) с детайли на ню романтик (new romantic), а през 90-те биват окачествявани като различна рок група.

След присъединението на Мартин Гор към групата, китарите биват заместени със синтезатори. Големият триумф на групата идва откакто стопират с концертите и с издаването на плочи.

В началото на 1988 година ползата към нея нараства и в американските ранглисти, радио- и телевизионни стратегии слушателите са засипани с песните на Депеш Мод. Отново са поканени в Съединени американски щати и изнасят величествен концерт. Той е сниман и публикуван на видеокасета, която заема 1-во място в класацията на списание „ Билборд “.

Групата се състои от Мартин Гор – текстове, музика, китара, синтезатор, вокали, бекграунд вокали, Дейвид Геън – фронтмен, вокали, текстове и Андрю Флечър – синтезатор, управител. Бивши нейни участници са Алън Уайлдър (Alan Wilder-Recoil) – клавиши, ударни, програмиране, от 1982 до 1995 година и Винс Кларк (Vince Clarke-Yazoo, The Assembly, Ирейжър) – текстове и синтезатор, от 1980 до 1981 година

80-те: В търсене на себе си

1979 година

В учебното заведение „ Никълас Компрехенсив “ в Базилдън вървят в един и същи клас Винс Кларк, Андрю Флетчер и Мартин Гор. Винс и Андрю, които пеят дружно в църковния хор, свирят дружно и в групата „ No Romance In China “. Мартин свири на китара първо в групата „ Norman And The Worms “, а по-късно и във „ French Look “, като се опитва и да написа текстове на песни.

След появяването на Гари Нюман, Винс взема решение, че ще трансформират стила си и ще преминат напълно на синтезатори. Така се основава „ Composition Of Sound “. Винс заема краткотрайно мястото на артист и фронтмен на групата. Мартин се причислява в малко по-късен интервал. Единственото, което липсва на триото е един артист.

1980 година

В началото на 1980 се причислява Дейвид Геън, който работи на микс-пулта за групата „ Composition of Sound “, като артист. Дейв посещава три години колежа „ Southend Art “ и чете фешън списания, сред които и френското „ Mode Dépêche “. Той дава и прелестната концепция, групата да се преименува на някое благозвучно име, което елементарно може да се запомни: „ Depeche Mode “
Докато Дейв се занимава по през целия ден да предлага демотата на групата на другите звукозаписни компании, Мартин работи в банка. Анди работи като осигурителен сътрудник, а Винс понякога като водач. Демотата и инструментите костват тогава много пари, които трябвало да се изработят по някакъв метод. Въпреки всичко следват отвод след отвод от звукозаписните компании.

Когато Депеш Мод на 10 декември 1980 година за повторно излизат на сцена като подгряваща група на „ Fad Gadget “, най-сетне задачата е реализирана. На концерта ги вижда (Daniel Miller), създател на революционен за времето си план „ The Normal “, притежател на самостоятелното звукозаписно студио „ Mute Records “, при което е и „ Fad Gadget “. На първо време (до 86-та) „ Mute “ нямат контракт с „ Depeche Mode “. Всичко се дефинира от едно здрависване и единодушие за цялостно разделение на разноските, както и на приходите. В днешно време групата подписва индивидуален контракт за издаването на всеки идващ албум.

1981 година

Първият сингъл, Dreaming Of Me, доближава 57 място на британската ранглиста. Вторият сингъл, " New Life ", се изстрелва незабавно с излизането си на 11, а Just Can`t Get Enough доближава даже до 8-мо място. Мотивирани от триумфа на 3-те си шлагера през октомври се появява дебютният им албум Speak And Spell. Всички песни, като се изключи две, са написани от Винс Кларк. Депеш Мод подхваща малко турне в Англия и Германия. Любопитството към четирите момчета от Базилдън се повишава и Джоан (Joanne), приятелката на Дейв, провежда осведомително бюро в къщата на нейните родители. Оттам тя дава информация за най-новите проекти на групата. Поради бързо възходящата популярност на групата и принаdлежащия стрес Винс Кларк, на който му идва повече, взема решение да напусне групата. По принцип Винсънт ненавижда живите изяви по клубове и зали. Стремежът му да бъде студиен музикант творящ музика за нощните заведения личи и от останалите му планове, които той реализира откакто напуща Депеш Mод. На 21 декември 1981 година Винс Кларк напуща публично групата с прощално зрелище на Депеш Мод по британската телевизия.

1982 година

Тъй като Винс Кларк напуща Депеш Мод, групата остава без основния си гений за писане на текстове. Тази сложна задача се поема от Мартин Гор, който в албума Speak And Spell с написаните си две песни потвърждава, че може да се оправи с сложната задача. Така триото Депеш Мод се насочват самоуверено към издаването на четвъртият си сингъл See You, който Мартин е написал още преди години. Чрез една публикация в Melody Maker намират Алън Уайлдър, който до тогава работи като асистент тонрежисьор с групи като Hitmen и като кийбордист в групата „ Korges “. Депеш Мод обаче публично не престават да се появяват като трио. Едва към средата на годината, след сполучливо турне в Съединени американски щати и след сполучливо изкарване на вторият си албум A Broken Frame, Алън се утвърждава като четвърти член на групата. За години напред той дефинира цялостното звучене на групата и стиловата аранжировка. Много критици не предсказват блестящо бъдеще на Депеш Мод, след напускането на Винс Кларк. Групата е избрана като тийн-идол, затова е причислена към „ еднодневките “ („ One hit wonder Group “) – иронично наименование на групи и реализатори основали един единствен шлагер, след което биват автоматически забравени. Албумът A Broken Frame доближава до осмо място в британската ранглиста. Следва сполучливо турне в Европа до края на годината.

1983 година

С Get The Balance Right Депеш Мод разгласяват техния седми сингъл. През март следват турнета в Канада, Япония, Хонконг и Съединени американски щати. Още неавърнали се през юли се появява и първият предвестител на новия им албум: сингълът Everything Counts. Третият албум Construction Time Again се появява през октомври и е шедьовър на Депеш Мод. Стилът се трансформира очевидно – тежки текстове, които жигосват заличаването на околната среда и мизерията на третия свят; всичко това опаковано в добре звучащи, меки мелодии. От леките и неангажиращи песнички, Депеш Мод показват разширение на стиловата си ориентировка. Това е първият им албум изискан в технопоп жанр – придобиващ все по-голям интерес измежду синтезаторните групи, респективно печелещ от ден на ден фенове измежду меломаните. За първи път е миксирана плоча с 56 пътеки – в берлинските студия Hansa Studios. Пътят е явен: технопоп ритми и прелестни синтетични мелодии.

Също и този път Мартин поема основния товар на писането, като се изключи две песни (Two Minute Warning и The Landscape Is Changing), които са написани от Алън. Още тогава композиторският гений на Алан Уайлдър основава напрежение сред него и Мартин – явно изживяващ се като водач в групата, поради композирането на песните. Дванадесет години по-късно напрежението сред двамата ще стимулира Алън да напусне групата. Както и в предният албум Мартин извършва и в този една ария (Pipeline). Веднага по-късно Депеш Мод вършат турне в Европа, с цел да популяризират новия си албум. Още до момента в който трае турнето се появява и новият сингъл Love In Itself.

1984 година

Добре отпочинали Депеш Мод започват за своя нов удар. През Април се появява " People Are People ", и се изстрелва преди всичко в немската и на трето място в британската чарт ранглиста. Аранжирана като примерен технопоп, песента е записана и с нови цифрови синтезатори, което разрешава много по комплицирани ритмични и мелодични аранжировки, невъзможни при потребление на аналогови синтезатори.

Феноменалният триумф следва съвсем незабавно и в други европейски страни. И всичко това откакто множеството европейски критици не предвещават положително бъдеще на групата след напускането на Винс Кларк.

Списания, които по-рано се двоумят дали да вземат изявление от Депеш Мод, се надпреварват в този момент да бъдат позволени до групата. Въпреки всичко обаче Депеш Мод отхвърлят на някои списания, защото виждат, че те пишат каквото си желаят.

Връщайки се от разнообразни турнета, от които печелят златната плоча за " People Are People ", се захващат за работа в берлинските Ханза студия и миксират четвъртия си албум " Some Great Reward ".

Вторият сингъл " Master And Servant " стои 2 седмици на второ място в немските ранглисти. През ноември разгласяват " Blasphemous Rumours " и вълните на възмущението от текста заливат Европа. Песента третира несъответстващото държание на Бог, играещ си със ориста на хората. В Германия и Англия песента бива бойкотирана и Депеш Мод са принудени да я издадат като двоен сингъл. Групата търпи и рецензия от страна на църквата, която жигосва сингъла като абсурден и светотатствен. Въпреки всичко Депеш Мод вършат едно сполучливо европейско турне.По това време ползата към тях е напряко маниакален. Голям дял в това има интереса на музикалния бизнес към синт-поп групите, намиращи се в апогея на славата си. В идващите години електронната мелодичност ще бъде последователно неглижирана, за сметка на набиращия " скорост " различен рок.

1985 година

В началото на годината Депеш Мод вършат концерти в Япония и Съединени американски щати. През Май разгласяват Shake The Disease и Мартин шокира света: още през 1984 той се появява на концерти с къса пола над кожените му панталони, а в този момент демонстрира и желанието си към дълги кожени поли. Всичко добавя и със своите изцепки и разсъбличания пред кореспонденти. Това води до всеобщо вдъхновение, само че и до догатката, че Мартин е може би би- или хомосексуален. Той обаче дава да се разбере, че това си е негова персонална работа, а не на групата като цяло. Въпреки това подозренията по отношение на половата ориентировка на момчетата остават и до ден сегашен. През септември Депеш Мод разгласяват своя 14 сингъл It`s Called A Heart. В края на годината групата се събира още веднъж в студиото и стартират работа по новия си албум. Първо излиза в края на годината компилацията със сингли The Singles 81-85, която включва и синглите Get The Balance Right, Shake The Disease и It`s Called A Heart, след това и Live-видео " The Greatest Hits ".

1986 година

Най-голямата си промяна Депеш Мод претърпяват през 1986 година с издаването на петнайстия им сингъл „ Stripped “ и последвалия го албум „ Black Celebration “. За него Мартин Гор написва едни от мрачните си текстове. В „ Black Celebration “ е включена и нова версия на „ Fly on the Windscreen “, в началото B-страна на „ It`s Called a Heart “. „ A Question of Time “ е първият клип на групата, режисиран от холандския фотограф Антон Корбин. До този миг Корбин е режисирал 19 клипа на Депеш. Съвместната им работа продължава и до ден сегашен, като последният сниман от него клип на Депеш Мод е „ Suffer Well “.

1987-1988
През тази година излиза албумът „ Music for the Masses “. Пресата прелива от хвалби към него за разлика от всеки различен албум, публикуван от групата до момента. С него момчетата пробиват на американския пазар – нещо, което до този миг не са съумели да реализират. „ Music for the Masses “ е последван от международно турне в интервала 1987-1988 година Кулминацията му е на 18 юни 1988 година в Роуз Боул, Пасадена, като този концерт е посетен от 60 453 души. Концертът е сниман и публикуван под името 101.

90-те: Години на блестящ триумф и сложни инциденти

1989-1990 година

В средата на 1989 Депеш Мод стартират работа по следващия си студиен албум. От него са супер сполучливите сингли „ Personal Jesus “ и „ Enjoy the Silence “. „ Personal Jesus “ е друг от всичко, правено от групата до момента. В песента за първи път са употребявани китари.

Албумът е наименуван „ Violator “, а последвалото го турне – „ World Violation Tour “. По това време Антон Корбин към този момент напълно се грижи за визията на Депеш Мод. Той дефинира всичко: от обложките на синглите до видеоклиповете, както и театралното оформление за идното турне. „ World Violation Tour “ също е голям триумф за групата. 48 000 билета за концерта в Лос Анджелис са продадени единствено за един час.

След края на турнето Дейв, Мартин, Анди и Алан си вземат една година отмора, нещо, което не се е случвало от основаването на групата до този миг. Ще изминат три години, до момента в който британците издадат нещо ново.

1993-1994 година

През 1993 година с албума „ Songs of Faith and Devotion “ Депеш Мод вършат внезапен завой в стила си. Няколко седмици преди появяването на албума е публикуван пилотният сингъл към него – „ I Feel You “, който прелестно изненадва почитателите с рок звученето си. За разлика от предни години момчетата стартират да употребяват живи принадлежности.

Мрачните текстове на Мартин Гор допълват брилянтата му музика. „ Songs of Faith and Devotion “ дебютира преди всичко в Съединени американски щати и Англия. Следва 14-месечното турне „ Devotional “, което утвърждава Депеш Мод като една от най-големите рок банди наред с U2, R.E.M., INXS, и The Rolling Stones. То е последвано от две по-малки през лятото на 1994 – „ Summer Tour “ и „ Exotic Tour “.

На тях обаче ясно личи, че към този момент нещо не е наред в Депеш Мод: Андрю Флечър не взема присъединяване, като се оправдава със здравословното си положение. Все отново в музикално отношение нещата вървят идеално. Успехът на „ Songs of Faith and Devotion “ е толкоз огромен, че е издадена негова версия онлайн, а турнето е снимано на филм. Но по това време Дейв е под все по-силна взаимозависимост от хероина, което е причина за възходящото напрежение и към този момент откровена нетърпимост сред членовете на групата.

1995-1998 година

Сутринта на 1 юни 1995 година изненадва всички (включително и членовете на групата) с извънредно неприятна вест. Тогава, точно на 36-тия си рожден ден, Алан Уайлдър оповестява, че напуща Депеш Мод.

Човекът, оформил значително типичното за бандата звучене, показва разочарованието си, че упоритата му работа не е получила нужното почитание и декларира, че повече не може да търпи тягостната атмосфера сред музикантите. Алан не се отдръпва напълно от музикалната сцена, продължава да работи над соловия си план „ Recoil “.

Черното лято продължава с несполучливия опит за самоубийство на мощно подвластния от опиатите фронтмен от 17 август 1995, когато Дейв си прерязва вените с бръснарско ножче. Приет е в клиника на лекуване, само че малко по-късно е пуснат.

На 28 май идната година свръхдоза хероин и кокаин го довежда до клинична гибел. През лятото артистът почва да лекува зависимостта си, като по време на лекуването групата записва нов албум.

„ Ultra “ се появява на идната година, като от него излиза един от най-популярните шлагери на Депеш Мод – „ It`s No Good “.

За първи път от години издаването на албум не е последвано от турне. Издадена е нова сбирка от сингли, озаглавена „ The Singles 86-98 “, след която тримата подхващат къса международна обиколка – „ The Singles Tour “.

В сборния албум е включена и една нова ария – „ Only When I Lose Myself “. След като снима видеото към нея, Антон Корбин приключва на този стадий работата си с Депеш Мод. Самите музиканти се отдръпват от сцената и следват години на безмълвие.

Депеш Мод след 2000 година

2001-2004 година

През 2001 година е публикуван десетият студиен албум на Депеш Мод Exciter, продуциран от Марк Бел. Exciter е първият албум на групата, който доближава по-високи позиции в американските, в сравнение с в английските ранглисти. Той не е добре признат от болшинството почитатели и критици, въпреки някои списания да разгласяват позитивни мнения за него. Въпреки че албумът не е тъкмо това, което почитателите са очаквали след дългата пауза, Депеш подхващат огромно международно турне. Exciter Tour се подрежда измежду сполучливите турнета на групата и е сниман и публикуван на DVD под името „ One Night in Paris “.

След края на турнето през 2002 година тримата членове на групата се отдават на соловите си кариери. 2003 година сервира на почитателите „ Paper Monsters “ – първият независим албум на Дейв. От него са синглите „ Dirty Sticky Floors “, „ Bottle Living “ и „ I Need You “. Фронтменът на Депеш Мод се насочва и на турне, излязло на DVD с името „ Live Monsters “. През същата година излиза и вторият солов албум на Мартин, озаглавен Counterfeit². „ Counterfeit ЕР “ (първият независим план на Гор) се появява още през 1989 година и разочарова почитателите с неналичието на авторски части. В албума Мартин събира кавъри на свои обичани песни, тъй като желае да резервира креативния си капацитет за работата с групата. Затова и е наименуван „ Counterfeit “ (Фалшификат). Неговото продължение от 2003 година още веднъж не сервира нищо авторско, а единствено нови версии на остарели обичани на Мартин песни. Третият от Депеш Мод – Андрю Флечър – основава личен лейбъл, наименуван „ Toast Hawaii “. Засега единствените реализатори, които той продуцира, са синтпоп групата „ Client “.

През 2004 година излиза компилацията „ Remixes 81-04 “. Тя съдържа както към този момент издавани, по този начин и нови ремикси на синглите на Депеш Мод от интервала 1981-2004. Като сингъл от сборния албум излиза „ Enjoy the Silence 04 “ – ремикс на емблематичната за триото ария, изработен от Майк Шинода от Линкин Парк.

2005-2013 година

През 2006 година издават албума „ Playing the Angel “. След тежка рецесия и няколко години без шлагери триумфът на албума е голям и следва огромно турне. На 21 юни Депеш Мод бе в България, където събират над 40 000 души на стадион „ Локомотив “.

През май месец 2013 година Депеш още веднъж вършат концерт в България, като този път изрично декларират, че българските им почитатели са едни от най-големите ценители на тяхната работа изобщо.

AFISH.BG

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР