Живот с мирис на барут – какво видяха специалните пратеници

...
Живот с мирис на барут – какво видяха специалните пратеници
Коментари Харесай

Живот с дъх на барут: Какво видяха специалните пратеници на bTV в Украйна?


Живот с аромат на барут – какво видяха специфичните пратеници на bTV Стоян Георгиев и Константин Димитров на мястото, където се събират границите на Украйна, Русия и Беларус.

Точно там е украинското село Сенкивка, до което са струпани няколко хиляди бойци. Неговите 70 поданици са с генезис от Беларус, Русия и Украйна. Почти всеки има родственици и в трите страни. Николай е едий локалните.

„ Ние сме един народ, аз имам родственици в Русия”, споделя той пред bTV.

Виталий Назаренко е публицист в локалния вестник на Черниговска обаст. Вместо тематиката за войската от северната страна на границата, на първа страница в последния брой е избрал различен проблем.

“На първа страница в посления ни брой новината е за нашествието на вълци. Това е огромна тематика сега в Черниговска област. Вълците идват в чернигевска област от Русия и убиват нашите зайци и кози. Това е огромен проблем. Идват и от Русия и от Беларус, доста вълци през границата. Има национално вярване, че когато вълците влязат в селото, ще има войн”, споделя Назаренко.

Украинците, с които беседваме, без изключение ни споделят, че не се опасяват от съветската войска.

“Видяхме фотоси на съветските войски от отсрещната страна. През последните осем години свикнахме да сме във война. Когато чуваме за допустима офанзива от беларуска или съветска страна, от ден на ден хора за загрижени за това по какъв начин да се пазят. През 2013 година повечто хора не знаеха какво да вършат, само че през днешния ден доста хора имат оръжие”, прибавя журналистът.

Дмитрий Скримка е някогашен чиновник на гранични войски.

„ Това напрежение сред страните не се отразява на хората и тените връзки. Нее сме доста другарски настроени към беларусите. Те постоянно са идвали в нашия град, с цел да пазарят, Ние знаем, че времето на Лукашенко свършено. Ако нещо се случи, ние имаме вяра, че беларуският народ не биха позволилил на Лукашенко да нападне Украйна”, счита той.

В села като Сенкивка влизането става единствено след инспекция и позволение от военните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР