Живко Тодоров е кмет на Стара Загора от 2011 г.

...
Живко Тодоров е кмет на Стара Загора от 2011 г.
Коментари Харесай

Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Загора

Живко Тодоров е кмет на Стара Загора от 2011 година Завършил е Софийския университет със компетентност „ Европеистика “. Работил е като специалист в правенето и ръководството на европейски планове в общината и регионалната администрация на Стара Загора. Две години преди да се кандидатира за кмет е определен за народен представител през 2009 година
Г-н Тодоров, по какъв начин стартира новата година за Стара Загора?
Започна интензивно по всички планове, които имаме да изпълняваме. Вчера подписахме контракта за резистентен градски превоз - втори стадий.
Какво включва втората му част?
Изграждане на автоматизирана система за таксуване на пасажерите, на система за ръководство на градския превоз, на така наречен " умни светофари ", реорганизация на надлез над ЖП-линия и бул „ Славянски “, бул. „ Патриарх Евтимий “ и разширение на габарита на пътното платно, видеонаблюдение в града. С осъществяването на този план ще подсигуряваме още по-високо качество на градския превоз и по-висока сигурност за жителите. Започнахме също и редица срещи с жители. Днес бяхме на посещаване в една старозагорска компания, която има проблеми с отводняването и ще им спомагаме. Занимаваме се както с частни въпроси, по този начин и с значимите публични тематики, които всекидневно би трябвало да се вземат решение. В момента се работи по централната част. Знаете, че беше открита една гробница, която занапред следва да бъде отворена и проучена. По " Аязмото " се работи интензивно и е разкопано. Снощи минахме да разгледаме обекта. Ще създадем краткотрайно стеснение за жителите, защото няма да е осветена алеята, по която хората са привикнали да се движат, само че това ще бъде за къс интервал, до момента в който трае ремонтът. По просветителната инфраструктура работим интензивно. За втория период възпитаници и учители ще влязат в обновената Търговска гимназия. Ветеринарният колеж също е на привършване. Сега започваме ремонтите на СУ " Железник ", ГПЧЕ " Ромен Ролан ". За 9-то ОУ " Веселин Ханчев " и СОУ " Иван Вазов " следва да бъдат оповестени публични поръчки. Едновременно с това следва приемане на бюджета за 2018 година, чийто размер ще е в границите на миналогодишния. Заложили сме ремонт на концертната зала, закритата лекоатлетическа писта на стадион " Берое ". Имаме желание да продължим новия парк с още 40 декара, които получихме от Министерството на защитата. Да продължим ул. " Христо Ботев ", която да стигне до съветския пазар. Отделно да създадем " Капитан Петко Войвода " с четири ленти, под кръговото на " Била " и да реновираме съветския пазар. Сега подаваме планове за ВиК на ул. " Самара 1 ". Продължаваме с довършителните работи в центъра на града. Имаме да реновираме бул. " Руски " и " Отец Паисий " напълно. Детска градина №2 ще бъде ремонтирана. По спортните зали, салоните, дворове на учебни заведения също ще има поправки.
По-голямата част от плановете, които споменахте, със средства от Оперативна програма " Региони в напредък " ли са обезпечени?
Да. Малка част са от финансовата стратегия на общината и благодарение на държавно финансиране - за продължението на парка и улица " Христо Ботев ". Надявам се, че ще получим скоро финансиране и да стартираме активност. Ресурсът по " Региони в напредък " е към 53 млн. лева Те са в пъти повече от капиталовата стратегия, която общината може да си разреши.
Вложенията, които ви предстоят през тази година, на каква стойност са?
Зависи от метода, по който ще работят компаниите и каква част от работата ще могат да изпълнят, само че на процедура към 35 млн. ще бъдат директните вложения.
Бюджетно по какъв начин завършихте миналата година?
Успешно, въпреки и мъчно по отношение на делото за кв. " Железник ". Там трябваше да извадим една сериозна сума – 4,5 млн. лева от бюджета, с която да покрием разноски. За страдание съдът не се съобрази с очевидните обстоятелства и с контракта, който имахме подписан. Такова е ситуацията сега в България, само че се надявам с времето да се усъвършенства и да има по-голяма правдивост във връзка с публичните проблеми.
Как се стигна до казуса?
Имаше една неточна компания, която излезе отвън периодите на осъществяване на контракта. Ние го наследихме от предходния кмет. Според него компанията няма право да получава заплащане за активност след 30 април 2012 година Но след това съдът реши, че би трябвало да получи спомагателни средства от общината, което ние считаме за безусловно погрешно. По всички нормалности трябваше общината да завоюва. Аз персонално бях засегнат от това. На първа инстанция завоюва общината, само че след това нещо се промени при по-висшестоящите органи.
Странно, тъй като явно не сте възлагали действия след този период?
Не сме. И в контракта имаше експлицитна уговорка. Но за жалост правдивост няма.
Рамката на бюджета за тази година е над 104 млн. лева, с какво той се разграничава от предходния, има ли внезапни промени?
Той се разграничава с това, че в областта на културата ще има най-вече заложени средства. Залата на Синдикалния дом ще бъде ремонтирана с към 2 млн. лв.. Ще бъдат заложени към 300 хиляди лв. за музей " Литературна Стара Загора ".
Защо там е сериозният акцент в бюджета?
Защото вложихме доста средства в спорта през последните години. Успяхме да възобновим базата, да реализираме съществени триумфи в всеобщия и професионалния спорт. Сега считаме, че е време да се обърне внимание и на поизостаналите обекти в областта на културата. Залата на Синдикалния дом е в доста тежко положение, а Стара Загора има потребност от зала, в която да приема външни продукции, да се организират мероприятия. " Литературна Стара Загора " е наложително да бъде завършен, тъй като Стара Загора е град на поетите и не е вярно музеят да се обитава в апартамент. А този проблем е от 20 години. Време е да бъде решен.
Когато една община стартира да прави солидни инвестиции в културата, това нормално значи, че всички други сфери са на положително равнище. Това важи ли за вас?
Смятам, че поддържаме града на едно обикновено равнище. Разбира се, имаме още доста да догонваме западните градове и стандарти. Но и в годините са се полагали старания. Знаете, че доктор Желев, който беше кмет до 2007 година, Бог да го елементарни, вложи ужасно доста средства във възобновяване на операта, в създаване на постройка за музея и библиотеката " Захарий Княжески ", който стана един доста прекрасен нравствен център. Така че ние продължаваме да надграждаме и считаме, че това е вярната политика.
С кои достижения най-вече се гордеете?
Аз се гордея с бизнеса, който има Стара Загора, тъй като той дава високия стандарт в града. Знаете, че междинната работна заплата тук е над междинната за страната и се нареждаме на второ място след София по този индикатор. Това е с помощта на бизнеса и на хората, които се трудят в тези предприятия. Днес, при визитата, ми направи доста положително усещане растежът на предприятията, разширението на външните им пазари и това е най-оптимистичното, тъй като дава вероятност за града.
Какъв е делът на общината за развития бизнес?
Ние оказваме помощ дотолкоз, доколкото се стараем да отстраняваме бюрокрацията. В края на 2017 година набелязахме редица административни ограничения за унищожаване на документи, които не са нужни или могат да се вземат по длъжностен път, с цел да се облекчи бюрокрацията. Поддържаме и най-ниски налози измежду огромните градове. Такса боклук за бизнеса при нас е доста ниска - 3,5 промила. Докато в София е повече, във Варна, Русе. Така ние действително подтикваме работещите предприятия, тъй като този запас остава при тях. По всевъзможен метод се стараем да подобряваме изискванията на живот - превозът, детските градини, с цел да може хората да работят и да нямат проблеми с битовизми.
А по какъв начин гледа централната власт на Стара Загора?
Добре работим с държавното управление. Имаме потребност от някои промени - да се сътвори същинска общинска полиция, тъй като сега няма такава по закон. Има общинска полиция, само че в границите на Министерство на вътрешните работи. А ние желаеме настрана звено към общините, да има права да ревизира персонални документи, да глобява. Кметът да назначава тези хора и да са на негово разположение. Искаме право да слагаме стационарни камери в общините и да имаме право да глобяваме тези, които надвишават скоростта. Виждате какъв брой произшествия има в страната, а КАТ не управлява задоволително дейно в градовете. Според мен е много занижен контролът особено на високата скорост.
Ако получите тези права, какъв брой камери в Стара Загора биха били ефикасни?
Според мен към 10 камери първоначално ще свършат идеална работа, тъй като с тях ще хванем всички основни артерии, в които се кара с висока скорост. Ние продължаваме да вършим " гърбици ", само че това не е най-хубавият вид за ограничение на скоростта, тъй като се основават и тапи, и други проблеми. Ако се слагат камери и се глобяват всички извършители, резултатът ще е доста по-голям.
А има ли схващане за това Ваше предложение?
Сега, на 19-ти януари, следва разискване с другите браншови организации, оповестено от Министерство на вътрешните работи. Поканен съм да участвам и ще защитя тази позиция, която споделих и пред вас.
Другите кметове поддържат ли го?
Убеден съм, тъй като и те са се сблъсквали с тези проблеми, изключително в обитаемоте места, през които минават второкласни и третокласни пътища. На процедура там надзор няма. Виждате непрекъснато произшествия, които се случват точно в такива обитаеми места. Колите карат всеобщо с над 100 км в час и се основават предпоставки за произшествия. Ние нямаме различен механизъм, нямаме право по закон да слагаме " легнали служители на реда " по държавни пътища и единственият метод е да сложим камери, посредством които да направляваме.
Интервю на Анита Чолакова


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Интервю  Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за обучение Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за обучение  Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съветниците за положителната взаимна работа Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съветниците за положителната взаимна работа  Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева  Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на юношески конгрес в Италия Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на юношески конгрес в Италия  Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е да се движим в вярна посока Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е да се движим в вярна посока Интервю Още Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Загора
Живко Тодоров е кмет на Стара Загора от 2011 година Завършил е С...
Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Полицай знаел, че Росен Ангелов живее в...
Полицай от Своге е знаел, че причинителят на шесторното ликвидиране в Нови Искър Росен Ангелов, разгласен за национално търсене преди 8 го...
Дневен хороскоп за 10 януари Нов кръг от договаряния сред Македония и Гъ... 4 години затвор за мъжа, упрекнат за пожара... Облекчават регистрацията за реализиране... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Журналист: Има данни, че " Килърите " подг...
Полицията разполага с доста съществени данни за това, че „ Килърите” готвят няколко покушения сега. Има няколко такива си...
Гледахте НА ЖИВО: Министерство на вътрешните работи разкрива всички дета... Стана ясно какво е оръжието, употребявано прочие.. Унищожително земетресение удари покрай Х... Икебаната пусна ария за Корнелия Нинова (... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image От Министерство на вътрешните работи се оправиха прелестно, тъй като вси...
" От Министерство на вътрешните работи се оправиха прелестно и такива приказки, които се приказват, не им отива на специалистите в кавички, тъй като съвсем всички са служили...
Да клатим страната – свиреп! Каракачанов де факто призна, че природозащ... Сега е европредседателството, време е за д... Новините: Най-важното за деня, 9 януари  www.expert.bg  Правната комисия отхвърли ветото на президента върху антикорупционния закон Правната комисия отхвърли ветото на през...  Пътуваме без виза в 156 страни Пътуваме без виза в 156 страни  Петкова: Ще защитим ползите на въгледобивните и топлоелектрическите предприятия Петкова: Ще защитим ползите на въглед...  Романтична комедия размаза Романтична комедия размаза " Междузвездни...  www.iwoman.bg  Какви любовници сте съгласно цвета на очите Какви любовници сте съгласно цвета на очит...  Катрин Деньов: Флиртът не е еднакъв на обезчестяване Катрин Деньов: Флиртът не е еднакъв на изн...  Жената на 30 и погледът на мъжа към нея Жената на 30 и погледът на мъжа към нея  Ето какво се случва с тялото ни, когато флиртуваме Ето какво се случва с тялото ни, когато...  http://www.sportlive.bg  Победителят в държавното състезание и Кузманов с Победителят в държавното състезание и Ку...  Заради Коутиньо: Барселона отсрочва реконструкцията на Заради Коутиньо: Барселона отсрочва реконс...  Въвеждат системата за видеоповторения във Висшата лига Въвеждат системата за видеоповторения въ...  И това му се случи: Божинов е на проби в Кипър И това му се случи: Божинов е на проби в... Интервю Още Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Загора
Живко Тодоров е кмет на Стара Загора от 2011 година Завършил е С...
Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за о Васил Едрев: Община Айтос е финансово постоянна, благодаря на съве Хасан Азис: Готови сме с планове за над 600 млн. лева Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на Нови Най-четени Най-коментирани Кметът на Стара Загора: Гордея се с бизнеса, който има Стара Загора... 32 0 Българите пътуват в 156 страни без визи... 40 0 Зам.-кметът на Благоевград: В новия бюджет максимален е делът за образо... 52 0 България поддържа Полша в желае против новия екорегламент за ТЕЦ-овете... 88 0 Следствието за убийствата в Нови Искър: Имало е и финансов претекст... 981 0 Журналист: Има данни, че " Килърите " приготвят няколко покушения 3518 3 Гледахте НА ЖИВО: Министерство на вътрешните работи разкрива всички елементи към шесторното убийство

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР