Живко Тодоров, член на ИК на ГЕРБ и кмет на

...
Живко Тодоров, член на ИК на ГЕРБ и кмет на
Коментари Харесай

Живко Тодоров: Не ухажвам циганите - давам жилища на онзи, който работи

Живко Тодоров, член на ИК на ГЕРБ и кмет на Стара Загора в диалог с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване " Беновска пита “ по " Канал 3 “ и " Радио К2 “, съобщи позиции по следните тематики:

" Червената “ и " Синята “ лампа

Беновска посрещна Живко Тодоров с въпроса каква " мина “ е заложена пред него по отношение на идните локални и евроизбори, цитирайки министър-председателя Борисов, който на Националното заседание на ГЕРБ съобщи, че в случай че не им светнат " алените “ лампи, той ще им светне " синята “.

Тодоров отговори, че в политиката има доста благоприятни условия да се стъпи върху " мина “ и политиците би трябвало да внимават какво вършат, тъй като " мината “ всеки миг може да избухне и да нанесе непоправими провали и посланието на конференцията на ГЕРБ е било всеки участник в политиката да е виновен, сериозен и да прави работата си съответно.

Беновска попита госта си каква равносметка си е направил персонално той. Кметът на Стара Загора отговори, че вижда своите неточности и си признава за тях.  " Къде Ви свети алената лампичка и къде би трябвало да пристигна " синята “ лампа – нормално това са органите, които оказват помощ или вкарват ред – коли за спешна помощ или полиция – казано нагледно? “ попита Беновска.

Тодоров показа, че не желае да си мисли за " синята “ лампа, само че акцентира, че политиците би трябвало да си вършат равносметка, тъй като нормално не остава време за разбори от ежедневни задания и работа. За Стара Загора Тодоров изясни, че е направил равносметка на добре свършената работа и позволените неточности и бъдещите проекти. Кметът на Стара Загора показа, че е завел няколко каузи за обиди във Facebook, тъй като " опозицията доста обича да нервира посредством разнообразни организации “, само че е решил да ги отдръпна, защото има доста по-важна работа.

" Хайде, аз да Ви светкам " алените “ лампички – укоряваха Ви за ремонтите “ сподели Беновска. Тодоров изясни, че ремонтите един по един завършват, Аязмото към този момент е готово и може да се употребява от старозагорци за разходки, обсерваторията също работи, а на 3-ти февруари ще бъде открит мостът, който е създавал най-вече проблеми на старозагорци. Относно забавянето в центъра, кметът на града показа, че е по виновност на строителя, който ще понесе санкция от 3 000 лв. за всеки ден закъснение.

Провалът в публични поръчки

" Трябва ли да се продължава практиката в публичните поръчки – най-евтината оферта да се избира безусловно като най-хубава? “ попита Беновска след горчивия опит от ремонтите в София. Тодоров изясни, че по европейските планове са задължени да търсят най-ниската цена като главен съставен елемент, само че не е добре от позиция на ниското качества и по тази причина би трябвало да се избира стопански най-изгодната оферта с добра цена, качествени материали, вярна организация на труда и качествено осъществяване. " Възниква въпросът, който освен жителите, само че и Българска социалистическа партия го размахват като " алено знаме със сърп и чук “ в публичните поръчки, приказваме за строителство, съумяват " огромните “, които разпореждат на други подизпълнители, извоюваните от тях поръчки и по този начин на практика се монополизира опцията да има други компании “ сподели Беновска.

Тодоров акцентира, че това е работа на Законодателя, който би трябвало да каже по какъв начин тъкмо да извършват процедурите, а депутатите постоянно могат да създадат среща с Камарата на Архитектите и Камарата на Строителите и да уточнят разпоредбите, при които ще има по-добри резултати. Кметът на Стара Загора изясни, че е правил срещи с тях и взаимно са достигали до извода, че законодателството би трябвало да  бъде променено и на компании, които не извършват сполучливо и провалят европейски планове, би трябвало да им бъде отнето правото да вземат участие в бъдеще в сходни търгове. Тодоров изясни, че и в границите на камарите могат да бъдат слагане такива правила.

Демокрацията, ромите и изборите

Беновска попита госта си като член на ИК на ГЕРБ и кмет на Стара Загора, и в звук с обидите във Facebook – до каква степен би трябвало да стига демократичната примирителност и къде би трябвало да се с нормите и използването на закона – " Борисов в последно време доста постоянно отстъпва под натиска на улицата – демократичната му примирителност става прекалено огромен % “.

" Демокрацията би трябвало да е до такава степен, докъдето не визира персоналната независимост на всеки един различен субект. По никакъв метод не би трябвало да основава преимущества за избрани групи и дефекти за останалите, тъй като в тази ситуация с противозаконните постройки (на ромите) – те са един доста ослепителен образец в годините по какъв начин не е упражняван никакъв надзор, по какъв начин са се появили противозаконни гета и по какъв начин никой не е обръщал внимание на това. Аз мога да се похваля, че в Стара Загора има съборени над 130 противозаконни постройки, на пролет следва да съборим още 55 противозаконни, солидни постройки, не приказваме единствено за колиби и считам, че прилагайки закона е най-важното, което можем да създадем, с цел да имаме гаранция, че демокрацията ще съществува. Демокрацията се опира на законите и на тяхното съблюдаване “ заключи Тодоров. На въпроса на Беновска за какво тези постройки въобще са се появявали нелегално.

Кметът на Стара Загора отговори, че през последната седмица за се появили изявления, в които написа, че в града има нелегално гето, а кметът не прави нищо. Тодоров акцентира, че гетото се е появила много преди него и до момента са съборени доста противозаконни постройки, а към 120 са разпознати и предстоят да бъдат отстранени. Беновска попита къде ще отиде циганският поток след събарянето на къщите. Кметът на Стара Загора изясни, че тези хора няма персонални карти, нито адресни регистрации, само че отговор на въпроса на Беновска не може да бъде даден от общината. Беновска разясни, че го пита като политик и член на ИК на ГЕРБ. " Като политик в случай че ме питате – би трябвало да има интеграционни стратегии, които да не се опират на това, което беше досега.

Трябва да се опират на ясно построени правила. До момента в едни ромски фондации се изливаха стотици милиони и мога да Ви дам образец от Стара Загора – какво направи един подобен лидер – той си построи лична къща, в която сега живее, пишейки официално, че това е ромски център “ описа кметът на Стара Загора. Беновска го попита дали би влезнал в тематиката за ромите, тъй като тя е неуместна за доста политици, защото, точно, ромите са донори на елементарно купуваните гласове. Тодоров отговори, че никой от този етнос не е дал своя вот за него и това може да се ревизира и все пак е бил набеждаван, че прави неприятно като събаря противозаконните им постройки.

Кметът удостовери, че даже в предизборна конюнктура ще продължи събарянето на противозаконните здания, с цел да покаже на хората, че има и политици, които не " ухажват “ ромите преди избори и съблюдават закона. Беновска сподели, че все пак ромите ще апелират нарежданията за срутване. Тодоров изясни, че към този момент са обжалвали, минали са през всички процедури и сега всички заповеди са влезнали в действие.

Равносметка, обещания и нови избори

" Какво би трябвало да направи кметът Живко Тодоров през останалото време до ноември месец – локалните избори, с цел да бъде почтено определен отново? “ попита Беновска. " Трябва да покаже примирение, да извърши всичко, което е заречен през 2015-та година, когато хората ме избираха, с цел да излезе с вдигната глава пред хората и да даде доклад за това, което е направил през тези години “ отговори Тодоров.

" Какво би трябвало да направи на локалните избори най-дълго управлявалият министър-председател – 10 години, с цел да продължи във прогресивен тренд, а не както в последно време се вижда – нерешително падайки и приближавайки се към Българска социалистическа партия? “ попита водещата.

Кметът на Стара Загора и член на ИК на ГЕРБ Живко Тодоров отговори, че ГЕРБ би трябвало да покаже, че има правдивост и морал в България и в случай че има някакво съмнения у жителите – това е, тъй като в доста сфери няма правдивост. " Справедливост ли е ромите да строят нелегално? “ попита Беновска.

Тодоров прикани кметове на ГЕРБ да не се поддават на внушения, да съблюдават закона и да търсят благоприятни условия за ромите – по какъв начин да живеят законно и европейски, тъй като сегашната процедура не е обективна. Кметът на Стара Загора заяви, че тази година ще бъдат издигнати към 80 обществени жилища, с цел да се предложи опция, която няма да е безвъзмездна и противозаконна – ще се заплаща наем и всички режийни сметки и прикани всеки, който желае да изкарва хляба си законно, да търси работа, тъй като постоянно има свободни места, а сега в строителството има дефицит.

Така приключи диалогът сред Живко Тодоров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване " Беновска пита “ по " Канал 3 “ и " Радио К2 “ на 27-ми януари 2019 година.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР