Живеейки в Югоизточен Лондон, намирам богати навсякъде около мен, пише

...
Живеейки в Югоизточен Лондон, намирам богати навсякъде около мен, пише
Коментари Харесай

И богатите затягат коланите. Пестят от ...екскурзии

Живеейки в Югоизточен Лондон, намирам богати на всички места към мен, написа за Financial Times Раймър Ригби, представен от Investor.bg. Квартали като Дълуич и Блекхийт са цялостни със заможна междинна класа - огромни ипотеки, учебни такси и ски ваканции, нормално вероятни с помощта на работата на най-малко единия родител в Ситито (финансовия център на британската столица – бел. прев.)

Но това са и места, където да бъдеш в горния 1% по приходи не е задоволително - и където високите ипотечни лихви и инфлацията може да те ударят мощно, отбелязва Ригби.

Комбинацията от излизане от ипотека с закрепен лихвен % и конфликт с повсеместното повишаване на цените може елементарно да добави 2000 паунда към месечните разноски. Чистата заплата в Обединеното кралство, в случай че печелите 200 хил. паунда годишно, е почти 9500 лири на месец. Така това може да има огромна значение за хората в долния завършек на най-богатия 1 %.

Не става въпрос единствено за Обединеното кралство. Проучването Consumer Checkpoint Survey на Bank of America за октомври 2023 година откри, че е имало спад както в неотложните, по този начин и в дискреционните разноски за семейства, които печелят над 125 хиляди $ годишно. (Други групи с по-ниски приходи демонстрират нараснали или непроменени разноски.)

Всъщност, в Съединени американски щати терминът „ криза при богатите “ (засягаща хората с шестцифрени годишни доходи) набира известност. И по този начин, би трябвало ли те да стягат коланите и в случай че да, по какъв начин?

Едно от хубавите неща на това да си състоятелен е, че има какво да намалиш. Проучване на CNBC от 2022 година измежду милионери сподели, че те са „ по-чувствителни към цените “, когато пазарят – една трета споделя, че вечерят в заведения за хранене по-рядко. Това съответствува с моите наблюдения, написа създателят. Хората, които преди са се хранели на открито два пъти седмично, в този момент го вършат два пъти месечно.

Интересното е, че затрудненият един % може в действителност да се наслаждения на част от това всекидневно икономисване. Всички сме чели публикации в списания, съгласно които клиенти, които нормално пазарят в супермаркети от висок клас, ненадейно откриват насладата от избора в локалния дискаунтър или стартират да си готвят ястия, които в миналото са поръчвали.

Може би по-малко прелестно, само че също по този начин всекидневно, е да се рационализират ваканциите. „ Все още можем да отидем на лятна или зимна почивка, само че дребните почивки и есенните ваканции свършиха “ е постоянно срещан рефрен. Приятел, който работи в областта на първокласните пътувания, ми споделя, споделя Ригби, че вижда по-малко хора от долната част на горния %, „ само че доста богатите харчат повече от всеки път “. Според него това евентуално се дължи на цените на самолетните билети, които остават високи и работят като преграда. Междусрочната почивка в Тайланд бързо се трансформира в спомен отпреди пандемията.

Други би трябвало да пестят освен от ваканции. Financial Times неотдавна заяви, че в Обединеното кралство се е нараснал ползата към парцели наоколо до гимназии и други положителни държавни учебни заведения. Причината? Е, за мнозина от усложнения 1 % учебните такси (ако приемем две или повече деца) са най-голямото перо в бюджета. Доброто държавно учебно заведение може да понижи разноските на половина.

Но не очаквайте никакво състрадание, в случай че се жалвате от този тип икономии. Потребител в онлайн форума за родители в Обединеното кралство Mumsnet се оплака по-рано тази година, че таксите за частните учебни заведения са се нараснали толкоз доста, че обмисля домашно образование, след което получи незабавна рецензия от доста коментиращи да „ се огледа в близост “, отбелязва създателят. Наистина, евентуално е добра концепция като цяло да не се вършиме на „ бедния дребен състоятелен човек “ в обществените мрежи, тъй като постоянно ще се натъкнете на някой, за който вашето усложнение е несериозно.

Но стига толкоз за не напълно богатите. Какво да кажем за същинските богатиши, за които всичко това са джобни пари? Е, някои от тях също икономисват, макар че не им се постанова. Финансовият психолог Брад Клонц показва, че има доста богати хора, които постоянно са живели добре съгласно чергата си. За тях сравнителната спестовност е нещо всекидневно - и бидейки скромни хора, е доста малко евентуално да ви опишат за това в Instagram.

Но, прибавя психологът, някои от забележимите богаташи може би лимитират разноските си, даже и без да им се постанова. Това, споделя той, постоянно се случва с тези, които имат по-разнообразни обществени групи, включващи хора, които са принудени да икономисват. „ Ние сме племенни същества “, акцентира Клонц. „ Спестяването може да не е знак за добродетел, а предпочитание да покажеш, че принадлежиш към твоята група. “ Така индивидът с благосъстояние от 200 милиона паунда лети не с частен аероплан, а в бизнес класа, с цел да не се дистанцира от приятеля си, който печели 200 хиляди лири годишно.

Психологът прибавя, че има избрани групи богати хора, за които е по-трудно да икономисват. „ Има хора с високи приходи, които са израснали с ниски. Някои от тях са трансформирали в своя житейска цел да не се постанова да икономисват и в действителност не желаят да стартират да го вършат в този момент. “

Клонц обаче добавя, че най-трудно е на тези, които от дълго време е трябвало да стартират да го вършат, когато времената са били по-добри. „ Има група от богати хора, които са с високи приходи, само че с ниско чисто положение, които живеят от заплата до заплата и може да са натрупали задължения, с цел да финансират метода си на живот. “ Доскоро, споделя той, е имало задоволително пари в близост, с цел да живеят те по този метод. „ Но в този момент това им се връща. “
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР