Живеем в дигитализиран свят, в който още от съвсем малки

...
Живеем в дигитализиран свят, в който още от съвсем малки
Коментари Харесай

Новата реалност: Какво казва СЗО за екранното време и децата

Живеем в цифровизиран свят, в който още от напълно дребни децата към този момент елементарно се ориентират в приложения на мобилни телефони, а стартирането на видеа през таблета става с две придвижвания.

В новия епизод на „ Ох, на мама! Podcast ” Александрина Георгиева – създател на Фондация „ Офлайн кидс “ и инструктор по методика Учене посредством прекарване, споделя за това по какъв начин се отразяват екраните на децата ни, какви са рекомендациите на СЗО във връзка с гледане на телефон, таблет или тв приемник от най-малките. Разбира се, дава и положителни хрумвания за качествено споделено време сред родители и деца.

Препоръки на СЗО и ААП за екранното време

Има разнообразни източници с спорна информация за това от каква възраст и защо време е редно децата да прекарват пред екрани. Препоръките на Световната Здравна Организация (СЗО) и Американска академия на педиатрите (ААП) са следните:
0-18 месеца
Препоръките са бебето да няма никакво екранно време, с изключение на видео диалог с близки на фамилията. 
18-24 месеца
Малко към никакво екранно време, което да се предлага последователно. Ако решим да срещнем детето с екраните в този интервал, е значимо да гледаме дружно с него висококачествено наличие и да вършим почивки, в които посредством диалог да му оказваме помощ да разбере какво се случва на екрана. 
2-5 години
Да се лимитира екранното време до 1 час дневно като още веднъж се внимава за качеството на наличието. Гледайки дружно с детето, можем да му оказваме помощ да ползва наученото в действителния живот. 
6 + години
С все по-голямото нахлуване на технологиите в просветителната система, последните рекомендации на експертите за тази възрастова група касаят не толкоз какъв брой време прекарва детето пред екрана, а по-скоро за какви действия го употребява. 

Детето към този момент стартира да схваща концепцията за салдото. С наша помощ то може да се научи да вмества екранното време в персоналния си график без това да въздейства на образованието му, съня, физическата интензивност и времето с другари. 

Вредите от екранното време върху децата

Проблеми със зрението, намалена централизация, логопедични усложнения, компликации в обществената и прочувствената просветеност са единствено част от вредите, които се следят при несъразмерна приложимост от екрани в тази нежна детска възраст.

Едно положително решение

Едно от чудесните решения, които Александрина дава, е не внезапното прекъсване на достъп до екрани, само че поетапно и осъзнато взимане на решение за понижаване на времето, което децата прекарват пред телефон, таблет, тв приемник:

„ При по-големите деца е значимо смяната да не бъде под формата на наказване. Естествено, че то няма да се почувства добре, ще се бунтува. На първо място би трябвало да уцелим момента, в който всички сме доста спокойни, и да си поговорим за смяната, която желаеме да създадем. Т.е. можем да кажем: „ Знаеш ли, разбрах, че 4 часа дневно са доста. Хайде да ги понижим до 2. “ После можем да пресъздаваме разпоредбите. Един афиш с дневен режим или със седмични интензивности, в които те са нарисувани (плюс екранното време) ще даде едно успокоение на детето, че то не му е отнето и че екранното време не е „ неразрешен плод “, а просто се случва на несъмнено време и избран метод “.

Повече – чуйте в епизода
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР