Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на

...
Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на
Коментари Харесай

Иде Архангелова задушница: Спазват се строги правила, задължително трябва да носите…

Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас. Приготвените за разпределяне храни и питиета се раздават на близки на покойника, на съседи, на хората, които сега са на гробището (познати и непознати).

Посещението на гроба стартира с палене на свещи, прекадяване с тамян и преливане с вино, като второто деяние се прави от мястото, където е главата на покойника в посока към краката му. В случая посоката на преливане е наляво, като се вършат общо 3 повторения от един кръг всяко. Желателно е процедурата да се извърши от най-възрастната жена, съгласно поверието.

Първата глътка вино наложително се излива на земята – тя не се пие. Това се отнася и за първата хапка самун – оставя се на земята, не се употребява. В случая може да се употребяват питки или особено приготвени обредни погачи.

При преливането индивидът, който го прави, измолва от Бог помилван за греховете на покойника. Процедурата се прави първо от най-възрастната жена, а след нея може да се изредят и останалите близки на покойника, които на този ден са решили да почетат паметта му, идвайки на гробището. На гроба се оставят и цветя.

Според поверията, в които са вярвали нашите предшественици, в случай че в деня на празника човек види инсекти (мухи, пеперуди и др.) да прелитат към него, това значи, че душата на покойника е слязла на земята и ликува, че не е забравена от най-близките си.

На този ден в църквата се организират богослужения, по време на които се насочат молебствия към Бог за помилван греховете на покойниците и намиране на покой от душите им.

Както на множеството християнски празници, по този начин и на Архангелова задушница са неразрешени домашен действия като пране и почистване на дома. Вярва се, че денят би трябвало да се прекара в респект към паметта на покойника, а осъществяването на всевъзможни ежедневни действия демонстрира, че той е пропуснат от най-близките си.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР