Жителите на Панагюрище и общината ще могат да се радват

...
Жителите на Панагюрище и общината ще могат да се радват
Коментари Харесай

Панагюрище ще има нов водопровод най-рано след година

Жителите на Панагюрище и общината ще могат да се радват на нов и по-добре работещ тръбопровод най-рано след година. Добрата вест е, че за строително-монтажни работи по построяването на водоснабдяване от тръбните кладенци при село Злокучене до средногорския град се чака да бъдат отпуснати 1 287 791 лв. от Министерството на районното развиване по силата на съглашение с община Панагюрище. Обявена е и социална поръчка за избор на реализатор.

Предвидено е дейностите да се извършат за 360 дни. При подбора спомагателен актив от по 50 точки ще печелят претендентите, предложили по-кратки периоди и по-ниска цена.

Оферти ще се одобряват до 18.00 часа на 2 септември. Отварянето им е планувано за идващия ден от 11.00 часа в Заседателната зала на общината.

Като цяло положението на водоснабдителната система на общината не е положително, показва се в разбор, направен от експерти преди няколко години.

Магистралният тръбопровод Злокучене-Панагюрище е построен през 1982 година, като в началото предназначението му е било да доставя основно заводите на „ Оптикоелектрон “. През 1999 година е предаден на общината в града, а след това е трансфериран в активите на локалното ВиК. Общата му дължина е 33,6 км. Снабдява и селата от община Стрелча.

Водоподаването става с три помпени станции с общо 12 помпи, колкото са и тръбните кладенци. Работата им не е автоматизирана, липсват устройства за тъкмо премерване на подавания дебит. Те, както и и тласкателите, нямат отбрана от хидравлични удари, нито елементи за аварийно зареждане. При ненадейно прекъсване на помпите постоянно стават повреди. Мрежата е в неприятно положение, поради което се регистрират огромни загуби на вода. Недостигът й по отношение на потребностите е над 49%.

Стоманените водопроводи от водоизточника до напредък “Елшица “ са изпълнени от стоманени правошевни тръби, направени от огъната черна ламарина с дължина 2-3 м. Тръбите не са заводско произвеждане и не дават отговор на настоящите стандарти. Външната антикорозионна изолираност не е от интензивен вид, а на обособени места такава въобще не е правена. От напредък до Панагюрище и село Оборище водопроводите са изпълнени от общоприети стоманени спирално заварени тръби. Няма инсталирана катодна отбрана по трасетата на стоманените водопроводи, както и пречиствателна станция за питейна вода.

Проблемът в допълнение се утежнява от усложненията по употребата, дължащи се на огромната обща дължина и труднодостъпни сектори. Не без значение е и неприятното осъществяване на строително-монтажните работи на тръбопроводите и оборудванията.

Припомняме, че през септември 2017 година след двумесечно засушаване и 16 повреди единствено за 10 дни Панагюрска община изпадна във водна рецесия и разгласи бедствено състояние. Тогава бе сменена доста дребна част от тръбопровода, само че от локалната власт признаха, че това е единствено краткотрайно решение на казуса. ​

До по-трайно решение може да се стигне едвам следващата година, и то в случай че няма обжалване на резултатите от поръчката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР