Жителите на община Девин протестираха срещу готвеното увеличение на цената

...
Жителите на община Девин протестираха срещу готвеното увеличение на цената
Коментари Харесай

Жителите на Девин излязоха на протест срещу по-високата цена на водата

Жителите на община Девин стачкуваха против готвеното нарастване на цената на питейната вода. Предвижда се до 2021 година кубик вода в града и близките обитаеми места да скочи до 2 лв. и 25 стотинки. Хората се заканиха, че ще спрат да заплащат и даже са подготвени за гражданско непокорство.

Девин

Стотици поданици на родопския град се включиха в днешния митинг и блокираха за малко основния път Пловдив-Смолян. Хората настояха да бъде върната остарялата цена на питейната вода. През месец май тя скочи от 94 стотинки на 1,26 лв..

Дафинка Ангелова: Аз да вземем за пример с 203 лв. пенсия от 1 юли с 45 години стаж не мога да си разреша... мъжът ми е мозъчен инсулт - той 200 лв. и аз 200 лв., да плащам тази цена на водата.


От сдружението „ Водоснабдяване и канализация “ в Смолян плануват до 2021-а година цената на водата да се усилва гладко. Хората считат, че покачването е безпричинно.
Лора Славчева – ръководител на Инициативен комитет „ Да защитим цената на водата в Девин “: За бъдещия програмен интервал от 2017 до 2021 за община Девин не са заложени никакви средства за пречиствателна станция. А цялата противоположна канализация на Девин е заустена в река Девинска, която през лятото при маловодието спада доста и в града, тя пресича целия град, мирише извънредно на противоположна канализация.


Повишението ще засегне 13 села в община Девин. Днес своята поддръжка за девинци дадоха и жителите на Борино и Доспат. Местните считат, че по-високата цена ще се отрази и на туризма.
Исай Савов – гражданин на община Доспат: Най-вероятно това ще усили цената на нощувките, въобще на туризма и може би ще има отлив на туристи.
Според кмета на Девин, хората пият чиста вода от нови тръби и нямат съображение да са недоволни.
Красимир Даскалов – кмет на община Девин: Подменени са от ВиК и няма по какъв начин водата да е безвъзмездна. Тази услуга не може да бъде безвъзмездна. Няма по какъв начин до домовете на хората да идва нещо, което да не се заплаща, тъй като оборудванията са извънредно тежки.


Хората се заканват, че в случай че гласът им не бъде чут, ще преминат към гражданско непокорство.



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР