Жителите на най-многолюдната държава в света – Индия, гласуват. Изборните

...
Жителите на най-многолюдната държава в света – Индия, гласуват. Изборните
Коментари Харесай

Изборите в Индия: Гласуват почти милиард души, в Хималаите е най-високата секция в света

Жителите на най-многолюдната страна в света – Индия, гласоподават. Изборните бумаги и урни към този момент са тук-там, измежду които ледените Хималаи и влажните джунгли.

Снимка: Reuters

Изборите ще бъдат най-дългите в света – цели 6 седмици. Индия е дом на повече от 1,4 милиарда души. Право на глас имат съвсем милиард индийци – 970 милиона души, което е 10% от международното население. 

 

 Кандидат-депутат в Индия: Семейството ми е от 9 души, получих 5 гласа на изборите Светът 2 мин. Кандидат-депутат в Индия: Семейството ми е от 9 души, получих 5 гласа на изборите  Премиерът на Индия Нахендра Моди евентуално ще бъде избран отново на поста Светът 1 мин. Премиерът на Индия Нахендра Моди евентуално ще бъде избран отново на поста  Ликуващи хора и дъжд от розови цветя посрещнаха бъдещия министър председател на Индия в Делхи Светът 2 мин. Ликуващи хора и дъжд от розови цветя посрещнаха бъдещия министър председател на Индия в Делхи  Кандидат-депутат в Индия: Семейството ми е от 9 души, получих 5 гласа на изборите Светът 2 мин. Кандидат-депутат в Индия: Семейството ми е от 9 души, получих 5 гласа на изборите  Премиерът на Индия Нахендра Моди евентуално ще бъде избран отново на поста Светът 1 мин. Премиерът на Индия Нахендра Моди евентуално ще бъде избран отново на поста  Ликуващи хора и дъжд от розови цветя посрещнаха бъдещия министър председател на Индия в Делхи Светът 2 мин. Ликуващи хора и дъжд от розови цветя посрещнаха бъдещия министър председател на Индия в Делхи

 

На изборната комисия на Индия бяха нужни месеци подготовка и активизирането на към 15 млн. изборни чиновници и чиновници по сигурността, с цел да се реализира голямото упражнение по народна власт.

Електронните машини за гласоподаване в някои случаи даже се придвижват на коне или слонове, с цел да доближат до отдалечени общности, при които липсва инфраструктура и напредването лишава съвсем седем седмици.

Снимка: Reuters

Комисията сътвори над 1 милион изборни секции в цяла Индия. Една от тях е построена високо в Хималаите и е оповестена за най-високата изборна секция в света, ситуирана на 15 256 фута надморска височина.

 

 

За какво гласоподават индийците?

Гласоподавателите ще избират членове на Народното събрание, които да заемат 543 места в 545-местната долна камара на Народното събрание, наречена Лок Сабха. Другите две места се дефинират от президента на страната. Партията, която завоюва болшинство на изборите, ще сформира идващото държавно управление и ще назначи един от спечелилите претенденти за министър-председател на Индия.

Снимка: Reuters

В конкуренцията вземат участие шест национални партии, 57 щатски партии и повече от 2500 по-малки локални партии. Не всички политически партии издигат претенденти на национално равнище. Общо по-малко от 12 партии държат 86 % от местата в Лок Сабха.

Този избор се счита за един от най-значимите в историята на Индия и ще покаже до каква степен се простира господството на министър-председателя Моди . Ако и в този момент завоюва, той ще бъде вторият в историята индийски водач, който резервира властта за трети мандат. Неговата партия е хиндуистката националистическа партия " Бхартия Джаната ".

Снимка: Reuters

Най-големият му противник е Индийският народен конгрес - най-старата политическа партия в страната, която е била на власт през повече от 50 от 77-те години от съществуването на Индия като самостоятелна страна. Лидерът на конгреса Рахул Ганди, чиито татко, баба и прародител са били министър-председатели, е най-яростният конкурент на Моди и лице на политическата съпротива в страната.

 

 

Изборите ще се проведат на седем стадия, като стартират през днешния ден и ще продължат до 1 юни. Резултатите ще бъдат оповестени на 4 юни.

Снимка: Reuters

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР