Жителите на малкото планинско селце в източния кантон Граубюнден трябва

...
Жителите на малкото планинско селце в източния кантон Граубюнден трябва
Коментари Харесай

Швейцарците евакуират цяло село заради опасно свлачище

Жителите на дребното планинско селце в източния кантон Граубюнден би трябвало да изоставен незабавно домовете си заради рисково свлачище. Близо 2 млн. тона скали са се раздвижили и от слона над къщите падат камъни, оповестява организация Ройтерс.

„ Очакваме тонове камъни и земна маса да паднат върху селото през идващите няколко дни или седмици. Ако сриването е на части, това ще бъде най-благоприятното развиване на нещата, тъй като няма да навреди на къщите. Но в случай че се срути целият масив, това ще е пагубно за селото “, изяснява Кристиан Гартман, чиновник по връзките на град Албула/Алвра.

Застрашени са къщите в фамозния квартал на богатите „ Ориндж Каунти “

В четвъртък денем пълен пласт камъни и земна маса се свлече към село Бриенц. Патрули на гражданска отбрана обикалят съвсем празните пътища, с цел да отклонят придвижването. Виждат се хора да товарят камиони с мебелировка.

Населението на Бриенц е по-малко от 100 души. Всички хора там получиха период до петък вечерта да се изтегля. Те би трябвало да вземат неща, от които се нуждаят за идващите няколко седмици или месеци. „ Ситуацията е доста тежка “, твърди още Кристиян Гартман.

Площта, която водата е „ отхапала “ от сушата, е с широчина 40 метра

Изменението на климата излага Швейцария на нараснал риск от естествени бедствия , в това число увеличение на ерозията заради по-високите температури, изясняват швейцарските управляващи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР