Жителите на колумбийското Ярумал са генетично предразположени към развитието на

...
Жителите на колумбийското Ярумал са генетично предразположени към развитието на
Коментари Харесай

Проклятие за глупост тегне над колумбийско село

Жителите на колумбийското Ярумал са генетично предразположени към развиването на деменция, поради което се споделя, че над селото тегне проклятието La Bobera, което се превежда като нелепост или неблагоразумие.

Болестта на Алцхаймер се появява при множеството хора от Ярумал, преди те да навършат 40 години, написа английският всекидневник Дейли мейл.

Генетичната разновидност се е разраствала, защото множеството хора са сключвали бракове в границите на селото.

Корените на разновидността датират още от баските завоеватели и жителите на колумбийския район Антиокия, които назовават себе си паиса.

Рядката разновидност се предава от родителите на децата, като изменението се намира в 14-та хромозома. От това се предизвиква ранното развиване на деменция.

 Бразилия

Заболяването стартира с постоянно забравяне, а с течение на времето се стига до загуба на ориентировка, халюцинации и нападателно държание.

Доктор Франсиско Лопера, който е родом от прокълнатото село, е стартирал пробно лекуване, в което са се присъединили 300 пациенти на възраст сред 30 и 60 години.

Лекарството, което се дава на доброволците, съдържа дейна молекула, въздействаща на протеините в организма, които повреждат мозъка и водят до деменция.

Изследването е финансирано от Американския институт за здраве и швейцарската фармацевтична група Roche, които са отпуснали 100 милиона $ по плана. Резултатите от изследването ще бъдат ясни през 2020 година.

До момента в региона на селото не е осъществявано сполучливо лекуване на заболяването, тъй като болните се обръщали към медици, когато е прекомерно късно, с цел да бъдат лекувани.

Доктор Франсиско Лопера обаче си е сложил амбициозната задача да открие ефикасен лек против деменция, с който да помогне на 5000 поданици на село Ярумал, които са изложени на висок риск от развиване на тази подла болест.

По последни данни на Световната здравна организация близо 36 милиона души по целия свят страдат от заболяването на Алцхаймер. До 2060 година техният брой може да скочи на 66 милиона, а до 2050 година – на 115 милиона.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР