Жителите на Големо село в община Бобов дол подготвят протест

...
Жителите на Големо село в община Бобов дол подготвят протест
Коментари Харесай

Село е в протестна готовност срещу замърсяването от ТЕЦ Бобов дол

Жителите на Големо село в община Бобов дол приготвят митинг поради мръсния въздух. Според хората, казусът е от години и идва от работата на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ", който се намира на по-малко от километър.

Бобов Дол

Количеството на замърсяване може да се види с невъоръжено око. Хората са обезпокоени за здравето си, защото всекидневно се усеща задушлива миризма.

Само за една нощ цялото село е покрито с нечистотия, която излиза от комините на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

На детската площадка в Големо село би трябвало да играят деца. Родителите им обаче не им разрешават поради мръсотията, която всекидневно се образува от работата на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".
Елза Величкова, кмет на община Бобов дол: Такова нещо не съм виждала до момента. Случвало се е и различен път, само че този път към този момент преля чашата, по тази причина хората са недоволни и са се обаждали на институциите.Валери Кьосев: Това е злополука. Това нещо... просто нямам думи! Ето, към този момент хората желаят с дребните деца да се изселват от Големо село. Това не може да продължава по този начин.
Според локалните, казусът идва от нерегламентирано изгаряне на боклуци и неработеща апаратура за филтриране в комините на ТЕЦ-а.
Васил Васев, кмет на Големо село: Това се случва всеки ден от основаване на серочистката, която е основана, която трябваше да почиства тези неща. След това се направиха електрофилтри, които електрофилтри би трябвало да задържат. Това нещо го задържат филтрите. Но наподобява филтрите никой не влага в тях.
Хората са подали сигнал до Регионалната ревизия по околна среда и водите в Перник. Проверка обаче през днешния ден не беше направена.
 Министерство на околната среда и водите лишава разрешителното на Топлоелектрическа централа Министерство на околната среда и водите лишава разрешителното на Топлоелектрическа централа "Бобов дол " за изгаряне на боклуци
Екоминистерството лишава разрешителното на Топлоелектрическа централа "Бобов дол " за изгаряне на боклуци. Министър Емил Димитров изясни, че в предприятието е открито, че...

През миналата година Регионална инспекция за опазване на околната среда е правила няколко инспекции на въздуха в района, съгласно които замърсяване няма. Чрез мобилна измервателна станция кметът на селото е правил три пъти инспекция за чистотата на въздуха. В два от тях са открити равнища 700 пъти над нормата. Хората са безапелационни, че в случай че виновните институции не подхващат незабавни дейности за възстановяване чистотата на въздуха в Големо село, ще стартират ефикасни протестни дейности и ще затворят автомагистрала " Струма ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР