Жителите на две населени места край Бургас недоволстват от некачествена

...
Жителите на две населени места край Бургас недоволстват от некачествена
Коментари Харесай

Месеци наред кална вода тече от чешмите на две бургаски села

Жителите на две обитаеми места край Бургас недоволстват от некачествена вода. В продължение на години локалните от село Димчево и Маринка подават сигнали за мръсна вода, която тече от чешмите им.

Влизаме в къщата на Ася и Ибрахим от бургаското с. Димчево. Двамата живеят в селото от 20 години. Разказват, че не употребяват водата нито за пиянство, нито за къпане.

" Много хора се оплакват, че водата е батак и пералните се скапват ", описа Ася Карталова.

" От селото не знам някой да пие от тази вода ", добави Ибрахим Мехмед.

Буквално от чешмите на жителите в селото тече кална вода. Проблемът се задълбочил през зимата, когато селото бе едно от най-засегнатите места от наводненията в района. Двамата пенсионери признават, че мъчно се оправят с хигиеничните си потребности. За да се доставят с чиста вода, разчитат на непозната помощ.

" Тук на комшиите поръчваме по 2-3 туби. Като свърши, отново ", сподели Ася.

Местните от прилежащото обитаемо място Маринка имат същия проблем. Искането им е да се направи планиране и проучване на нов тръбопровод.

Българска национална телевизия: На какво мирише водата?

" На кал! Мътна, миришеща. Не е хубава. Аз не пия от чешмата вода. Купуваме си бутилирана ", разяснява Янка Христова.

Други наливат вода от прилежащото село Каменар или от Минералните бани. Според кмета на Маринка казусът с водата е поради остаряла водопреносна система, която предизвиквала чести повреди.

" Другият проблем е новата канализация, построена в нашето обитаемо място, защото тя не е направена както би трябвало, строително-монтажните работи не са изпълнени добре ", съобщи кметът на Маринка Любомир Узунов

От ВиК-Бургас обявиха, че водата преди 2 седмици е била със повишени индикатори поради наводняване. Очаква се през идващите дни здравната ревизия да вземе повторни проби, с цел да се откри нейното качество.

Неволите с водата в обитаемото място датират от близо 30 години. Досега никой не е поемал самодейност за разрешаване на казуса. Сега обаче огромна част от локалните са организирали подписка, която ще изпратят до всички виновни институции.

" Идват постоянно хора, които живеят тук. Търсят подписката. Но подписки има и по другите магазини, освен в нашия ", разяснява Недка Телева.

В предишното жителите на Маринка са потвърдили, че посредством събирането на подписи могат да реализират своите цели. Така, да вземем за пример, с помощта на сходни начинания бе стартират ремонт на пътя сред селата Твърдица - Маринка, а неотдавна бе позволен и казусът с електрозахранването, което също дълги години създаваше кахъри на локалните.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР