Жителите на дупнишкото село Яхиново излязоха на протест срещу предстоящото

...
Жителите на дупнишкото село Яхиново излязоха на протест срещу предстоящото
Коментари Харесай

Жители на село Яхиново излязоха на протест срещу цех за преработка на пластмаса

Жителите на дупнишкото село Яхиново излязоха на митинг против идното създаване на завод за преправка и преработване на пластмаса в региона на обитаемото място. Хората са събрали подписка, в която са се присъединили 1 500 души. Тя ще бъде изпратена до Министерството на околната среда и водите, Регионалната ревизия по околна среда в Перник и община Дупница. Категорични са, че в случай че стартира построяването на цеха ще преминат към ефикасни митинги.

Яхиново, Дупница

В Яхиново живеят повече от 2000 души и не са съгласни в селото да се преработва пластмаса, тъй като съгласно тях ще се замърси природата. Освен това цехът се планува да бъде единствено на няколко метра от къщите им.
Софка Скоклева, кмет на село Яхиново: Никой не желае, тъй като считаме, че е рисково за нашите деца, за хората. Вергил Кацов: Ние се тормозим от замърсяването освен на въздуха, на подпочвените води в самия развой на преправка на пластмасата, само че се тормозим, че този склад за пластмаси е една бомба със закъснител.
Местните хора се тормозят, че цехът ще отблъсне и туристите в близкия курорт.

На повърхност от 4 дка се планува да се складират и преработват до 500 кг на час пластмасови боклуци до гранули. Инвеститорите живеят в Италия, а представителят им у нас отхвърли да застане пред камерата ни. Обясни, че ще се съобразят с решението на екоинспекцията в Перник. От там оповестиха, че са почнали процедура за нуждата от оценка на въздействието върху околната среда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР