Жителите на Банско настояват за промяна на стария План за

...
Жителите на Банско настояват за промяна на стария План за
Коментари Харесай

Банско днес излиза на протест с искане за втори лифт

Жителите на Банско упорстват за смяна на остарелия План за ръководство на Национален парк „ Пирин ”, което ще позволи построяването на втори кабинков въжен превоз в зимния курорт. Това предложение внася в Министерство на околната среда и водите кметът на общината Георги Икономов. Идеята идва откакто към този момент четири години се бави приемането на новия План за ръководство на парка. В момента се водят и няколко правосъдни каузи, което значи, че решение скоро няма да има.

Днес в 16.30 часа поданици и посетители на зимния курорт излизат на митинг с искане за по-бърза реализация на плана за втора кабинка. " Искаме да напомним на ръководещите, че към този момент доста дълго чакаме да ни поддържат за строителството на втори въжен превоз. В момента имаме устойчиво ръководство и считаме, че страната би трябвало действително да поддържа плана за развиване на зимния курорт. Европейските зимни курорти не ни чакат, а се развиват с бързи темпове. Банско заслужава поддръжка за развиване ", съобщи Димитър Русков, ръководител на Сдружение " Бъдеще за община Банско ". 
 
" Днес импортирам в Министерство на околната среда и водите искане за привършване на започнатата през 2013 година процедура по отчасти изменение на в този момент настоящия План за ръководство на Национален парк „ Пирин “. Това искане е подбудено от следните претекстове: първо, да се даде опция за започване на действителните дейности за създаване на втори кабинков въжен превоз в ски-зоната в Банско; второ, това може да се случи единствено след смяна на в този момент настоящия проект за Пирин, който в сегашния си тип не разрешава създаване на нови лифтове. Трето, приемането на новия проект, който се създава близо 5 години, все още е блокирано от правосъдни каузи, чието дефинитивно решение по всяка възможност ще продължи дълго във времето ", аргументира решението си кметът на Банско Георги Икономов.

Според него явните офанзиви против построяването на втори кабинков въжен превоз не устоят на никакви рационални доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на непознати ползи. Воден от тези претекстове, градоначалникът с публично писмо изиска от министър Нено Димов да завърши към този момент извървяната процедура по изменение на в този момент настоящия План за ръководство на Национален парк " Пирин " и да предложи тя да бъде утвърдена от Министерски съвет.

Организаторите на днешния митинг плануват за няколко минути през днешния ден да бъде спряно придвижването към Гоце Делчев. " Видни банскалии ще приказват пред протестиращите в поддръжка на построяването на втори въжен превоз ”, показа Димитър Русков, ръководител на Сдружение „ Бъдеще за община Банско ”.  Организаторите на митинга приканват феновете на зимните спортове, на които към този момент им е дотегнало от безкрайните опашки пред начална станция на единствения все още въжен превоз, да се включат в акцията.

" Надяваме се, че няма да има потребност от още протестни прояви, само че в случай че и този път страната не ни чуе, доста бързо ще се организираме за нови дейности ", добави Димитър Русков. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР