Жителите на Амстердам ще получат шанса да притежават парче от

...
Жителите на Амстердам ще получат шанса да притежават парче от
Коментари Харесай

Амстердам предлага на жителите си безплатно отломки от града от XVII век

Жителите на Амстердам ще получат шанса да имат парче от своя град, което датира от към XVII век, споделя " Гардиън ".

Градските обновителни стратегии преди Втората международна война и през 60-те години са оставили след себе си големи количества нежелани парчета - от фронтони от известните къщи край каналите на града до монументи, орнаменти и колони, изпълнени с римски числа.

Знаейки, че боклукът за едни е богатство за други, голямото количество парчета е било съхранявано в продължение на десетилетия от общината в 200 големи палети в хранилище на загадка локация.

Градската работа за монументи и археология е решила да се възползва от тази съкровищница от архитектурни отломни в опит да вдъхне на златната епоха на Амстердам втори живот.

" Време е да употребим отначало тези елементи, с цел да можем всички още веднъж да им се любуваме ", разгласи общината.

В опита си да " вдъхне нов живот " на остарелия Амстердам, на уеб страницата си градската администрация е разгласила азбучник от 190 страници с каменните парчета, с цел да може всеки амстердамчанин да има част от наследството на града.

Камъните са степенувани съгласно качеството им - от " цялостни фронтони " до " парчета ". Някои от тях вървят в комплект с техните истински архитектурни чертежи или с черно-бели фотографии, които демонстрират тяхната предходна приложимост.

 Амстердам предлага на жителите си гратис парчета от града от XVII век
© www.amsterdam.nl

Всички те се оферират гратис, само че критерият за придобиване на благосъстоятелност е по-стриктен за частите, за които се счита, че имат спомагателна стойност, защото " има повече останала документи или тъй като те са към момента в относително положително положение ".

В наши дни къщите край трите съществени канала в центъра на града: Херенграхт, Принзенграхт и Кайзерсграхт са въплъщение на благосъстоянието и силата на Амстердам през XVII век.

Сред отломките, които се оферират, е остарялата фасада на къщата край канала Херенграхт 126, наричана‘t Moortje поради мавританския си генезис.

Желаещите би трябвало да предложат безапелационна концепция за бъдещата приложимост на каменните парчета. С максимален капацитет да добият благосъстоятелност са да вземем за пример културни планове или планове за строителство на нови здания.

" Често специфичните камъни, орнаменти, рамки и да вземем за пример колони, могат да станат отлично допълнение към, да вземем за пример, нов строителен план ", пишат от общината и допълват, че в случай че човек е просто обожател или пък строител, може да намерения за вмъкването на исторически детайл в своята съвременна амстердамска фасада. Според тях тези парчета могат да се впичат добре и в обществени пространства, арт планове, музейни или други просветителни начинания. Управата твърди, че е отворена към всевъзможни креативен оферти.

Срокът за изпращане на хрумвания и оферти от поданици на града е краят на декември. Фрагментите могат да бъдат събрани напролет на 2020 година, само че всеки заинтригуван ще би трябвало самичък да провежда на лични разходи тяхното превозване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР