Жители настоличния квартал Гоце Делчев алармират, че след приключилия ремонт

...
Жители настоличния квартал Гоце Делчев алармират, че след приключилия ремонт
Коментари Харесай

Квартал на София остана без автомобилен достъп след ремонт

Жители на столичния квартал " Гоце Делчев " сигнализират, че след завършилия ремонт на бул. " Тодор Каблешков " остават без авто достъп до блоковете си. След 6-месечно обновяване и уголемение на южното платно на булеварда в сектора от бул. " България " до ул. " Луй Айер " в понеделник Столична община отвори " Тодор Каблешков " за придвижване на коли и на градския превоз. Човек от ж.к " Гоце Делчев " е подал обаче сигнал в контактния център на общината, че се постанова незабавна потребност от преразглеждане на схемата за авто достъп до квартала. Той е приложил и настоящ чертеж на придвижването в посочения сектор. 

" След стартиране в употреба на новия сектор на " Тодор Каблешков " се оказва, че не е очакван маршрут, по който да се достъпи до " Гоце Делчев ", изключително в частта сред ул. " Георги Измирлиев " и ул. " Кирил Ботев ". Всички улици в карето по бул. " България " и по " Тодор  Каблешков " до ул. " Георги Измирлиев " са еднопосочни в посока излизане от квартала. Това прави извънредно затруднено прибирането на всички хора, изключително на тези, които по здравословни аргументи не могат да се придвижват без автомобил. Невъзможно е без нарушаване да се достъпи до така наречен " пробни блокове ", ситуирани зад " Била ". Моля за инспекция и отваряне на най-малко една улица в посока към квартала ", написа в сигнала. Въпреки че е подаден във вторник против сряда, през целия вчерашен ден той бе " в развой на обработка ".

Както " Сега " писа, след възобновяване на придвижването по ремонтираното трасе, което е с дължина към 1 км., хора от региона започнаха да разгласяват в обществените мрежи фотоси на зле изпълнени сектори и елементи. На места тротоарите по булеварда са неравни, павета към този момент се клатят и е въпрос на не доста време настилката да стане " плаваща ". От неправителстваната организация " Спаси София " обърнаха особено внимание на новоизградената велоалея, което не дава отговор на условията за ширина. " Така наподобява следващият ремонт на Йорданка Фандъкова - 11 млн. лева вложени в фалшив ремонт, без никакъв общински надзор и без наказания за мърлявата и закъсняла работа на изпълнителя. Всичко това се случи безусловно пред очите на кмета, която живее на 100 метра от бул. " Тодор Каблешков ", който по думите ѝ е приоритет №1, откогато е отпред на София. Нямаме никаква вяра, че това ръководство в миналото ще се научи да прави нещата както би трябвало - с добър план, спазвайки периодите и с европейско качество ", разясниха от " Спаси София ". 

След няколко годишно отсрочване ремонтът и разширението на този сектор от " Тодор Каблешков " стартира на 31 май и по контракт трябваше да приключи след 138 календарни дни или на 16 октомври. При това, отново съгласно съглашението с изпълнителя " Трейс Груп Холд ", той трябваше да обхване освен южното, само че и северното платно. Преди към месец обаче от общината оповестиха, че признават на компанията 80 дни за неработни заради неподходящи климатични условия и ремонтни дейности, осъществени в региона от общинското сдружение " Топлофикация ". Така крайният период за приключването на ремонта от бул. " България " до ул. " Луи Айер " бе отсрочен за следващата година. На компанията няма да се постановат плануваните в контракта неустойки за закъснение, които са в размер на 1% на ден от цената на реконструкцията - над 9 млн. лева без Данък добавена стойност. За този сезон строителните работи ще приключат до края на ноември, когато ще се доизграждат тротоари и велоалеята. След това обектът ще бъде зазимен и открит още веднъж през идващия строителен сезон.

 

Бетонирани дървета

Фирмата, която извършва ремонт по централната софийска улица " Петър Парчевич ",  е бетонирала основата на няколко дървета, заяви " Спаси София ". Ремонтът се прави по задание на регион " Средец ", чийто кмет е Трайчо Трайков от " Демократична България ".  " Бесни сме. Варварското деяние съвсем несъмнено ще докара до трайна гибел на старите дървета, които, сходно на тези при ремонта " Граф Игнатиев ", в границите на няколко години ще изсъхнат и ще станат рискови, което ще наложи тяхното унищожаване ", разясниха от гражданското съдружие. " Спаси София "  призова за бързо премахване на вредите, за оптималната санкция за компанията, която прави ремонта, за лични санкции на отговорните длъжностни лица и за предприемане на действия за избавяне и излекуване на потърпевшите дървета. 

Няколко часа след сигнала на " Спаси София " строителната маса от основата на дърветата бе отстранена. Оказва се, че те са намазани с теракол. Главният инженер на " Средец " Милен Дянков се оправда за това, че районната администрация не е упражнила надзор с довода, че бетонирането на дърветата се е случило в събота или неделя, когато той и чиновниците му били в отмора. Обектът не бил предаден и признат от страна на региона. Дянков съобщи, че компанията ще бъде глобена, само че не пожела да назове името й. От думите му стана ясно, че кметството занапред ще пресмята размера на санкцията, която би трябвало да се наложи. Въпреки всичко представителят на " Средец " даде обещание всички отговорни за бетонираните дървета да бъдат издирени и персонално осъдени.

По-късно кметът на " Средец " Трайчо Трайков заяви, че е изискал запис от камерите в региона, с цел да откри кой е намазал растенията с теракол. Той сподели още, че е получил увещание от експерти, че дърветата няма да пострадат. Трайков заяви също, че поради случилото се е отстранил зам.кмета по строителството на региона. " По тази причина от през днешния ден длъжността е вакантна. Търся човек с уместно обучение и подготовка, виновен, предприемчив и неотклонен и с безупречна известност. 1600 лева съществена заплата без право на спомагателни задължения ", заяви Трайков във " Facebook ".  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР