Жители на варненското с. Чернево са направили опит да нахлуят

...
Жители на варненското с. Чернево са направили опит да нахлуят
Коментари Харесай

Жители на варненско село се разбунтуваха срещу депо за химически отпадъци

Жители на варненското с. Чернево са създали опит да нахлуят в централата на девненския цех " Солвей Соди " поради депото за химически боклуци в региона на селото. За това заяви Нова телевизия.

След опита за навлизане в постройката завода, изпълнителният шеф компанията Спирос Номикос се е срещнал с протестиращите, само че не поел ангажимент за затваряне на сметището, защото съгласно него то не е рисково за здравето и живота им. След диалога жителите на с. Чернево са се събрали пред постройката на общината в гр. Суворово, с цел да изискат оставката на кмета Павлин Параскевов.

На 20 август т.г. в Чернево се състоя референдум с искане за закриване на сметището, само че резултатите от него бяха атакувани пред съда от регионалния шеф на Варненска област Стоян Пасев. Неговият претекст беше, че при вероятно решение за закриване на сметището страната ще понесе финансови загуби, защото сигурно ще бъде наказана от сдружението.

В началото на август Милко Михайлов, който е измежду уредниците на митингите и основател за провеждането на референдума съобщи отново пред Нова телевизия, че скупчването на близо 190 хиляди т. боклуци на 500 метра от къщите на селото е неприемливо. " Водоемът ни е на 160 метра от депото, а там щял да се съхранява и живак ", сподели още той.

Още при първите митинги от " Солвей Соди " обявиха, че депото ще дава отговор на най-високите стандарти за екологична сигурност и здравна сигурност, като ще бъдат взети ограничения и против вероятно запрашаване. До момента обаче от сдружението н са реагирали публично на днешните митинги. Според хората от селото обаче те ще продължат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР