Жители на столичния район Лозенец забелязват преди дни, че в

...
Жители на столичния район Лозенец забелязват преди дни, че в
Коментари Харесай

Има ли незаконна сеч в частен имот в столичния кв. Лозенец?

Жители на столичния регион " Лозенец " виждат преди дни, че в частен парцел се изсичат огромни дървета. Това поражда въпроси дали протичащото е в съгласие с районната администрация и спазен ли е законът.

" Жители са забелязали изсичането на дървесина. Преди дни бях сигнализиран от хора, които работят в близките бизнес здания, за рязане на дървета. Когато пристигнах тук в неделя, видях купчина от огромни дънери, които бяха отрязани, по-нататък също може да се види отрязано дърво ", описа Цанко Донков, който е получил сигналите.

" Наистина се виждат следи от сеч и се тормозих, че може да се повтаря казусът от Борисовата градина - в случай че дърветата са рискови, дано ги отстранен, само че след това да бъдат възобновени, дали тук, дали другаде в София ", прикани той.

Минко Василев - шеф на база в парцела, описа, че поради бурните ветрове през януари имало паднали клони и е отрязана рискова топола

" Аз подредих тя да бъде отстранена за да предпазя нашите наематели, поради обстоятелството, че аз персонално нося наказателна отговорност ".

Той увери, че на мястото ще бъдат засадени нови здрави дървета, както и че компанията му неведнъж е изразявала подготвеност безплатно да даде сума за залесяване.

Заместник-кметът на " Лозенец " Витан Влахов разяснява, че в общината не са получавали сигнали за отсечените дървета.

" Всички дървета, според наредбата на Столична община за създаване и поддържане на зелената система, би трябвало да бъдат предпазени и да бъде неразрешено премахването им. Премахването по изключение се прави по преценка на районния експерт - еколог. Дърветата могат да бъдат отстранени по негова преценка, откакто се подаде заявление от притежателя, след даване на документа, че той е притежател, както и единодушие на останалите притежатели ".

В случая обаче такова позволение няма. По думите на зам.-кмета със мнението на районния еколог се дефинира и компенсацията - т.е какъв брой нови дървета би трябвало да бъдат засадени.

" Хората, когато виждат, че някъде се протяга ръка на растителността, да алармират в полицията, тъй че да може да се реагира незабавно и да се предотвратят непозволени дейности. Когато някой е забелязал след това, е по-трудно да се откри кой го е направил, само че ние сме незабавно на място, с цел да установяваме какво се е случило и надлежно да се сформират протоколи и актове ".

Вижте още в директното включване
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР