Жители на столичните квартали „Абдовица” и „Димитър Миленков” излязоха на

...
Жители на столичните квартали „Абдовица” и „Димитър Миленков” излязоха на
Коментари Харесай

Законна сеч край парк вдигна столичен квартал на протест

Жители на столичните квартали „ Абдовица” и „ Димитър Миленков” излязоха на митинг против изсичането на гората наоколо до парк. Те блокираха пътя за „ Бусманци” с искане дърветата да бъдат непокътнати.

Хората носеха плакати с разнообразни лозунги, измежду които – „ Искаме въздух за децата си!”, „ Не на голата сеч!”. Това е трети следващ митинг на хората в квартала.

Извършваното от частна компания изсичане е законно – с претекст, че дърветата са остарели. Хората обаче упорстват за самостоятелна оценка на всяко дърво. „ Подавахме сигнали (…) Комисията по екология просто удостовери – дърветата са остарели, да се изсичат”, сподели пред камерата на bTV един от уредниците на митинга – Людмил Кушинов.

Той запита: „ Ако Борисовата градина беше на Държавното горско стопанство, и нея ли щяха да я изсекат за дървен материал?”.

Служител на горското стопанство изясни, че сечта е в държавна горска територия от над 90 дка, а не в парк и е била наложителна, тъй като засадените тополи би трябвало да се отстраняват до 40-годишна възраст. „ Сечта няма по какъв начин да бъде спряна, тя е съвсем приключила”, акцентира той.

По думите му след изсичането ще има залесяване, като на дирекция „ Зелени системи” е препоръчано да изготви план за парково залесяване. Ако подобен не бъде препоръчан още веднъж ще има най-вече тополи, предопределени за дървен материал.

„ Обещания сме чували от доста по-високи длъжности. Не знаем дали на следващия ден няма да си каже „ Ами, ние няма да залесяваме” и това да стане частна територия”, разяснява Кушинов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР