Жители на София от района на Медицинска академия, та чак

...
Жители на София от района на Медицинска академия, та чак
Коментари Харесай

Столичани са подложени на светлинен терор от хотел

Жители на София от региона на Медицинска академия, та чак до бул. „ Борис III “, алармират Столична община, че осветлението на новия хотел „ Милениум “ на бул. „ Витоша “ наоколо до НДК е извънредно мощно и предизвиква сериозен дискомфорт на живеещите в близост.

В контактния център на Столична община е заведен сигнал, описващ несгодите за жителите на стотици жилища. Подателят на сигнала обръща особено внимание, че тъкмо против „ Милениум “ се намира болница, и прикани администрацията  да предприеме ограничения. Той разгласява в контактния център на общината фотография, направена по мрачно от отсрещна постройка.

„ Моля да предприемете ограничения и да замерите дали светлината от страдата е възможно да огрява " Майчин дом " по метод, по който в стаята може да се чете свободно книга на загасена лампа. Същото е ситуацията в стотици жилища с ревю в тази посока “, написа в сигнала.

Писмото е получено в края на септември, само че и до момента от „ Московска “ 33 не са му дали отговор. 

Проблемът с така наречен светлинно замърсяване има недостатъчност в националното законодателство и наредбите на София, макар че и живеещите в други точки на столицата са се оплаквали от агресивното осветяване на прилежащи здания – да вземем за пример на комерсиалния център на бул. „ Ал. Стамболийски “. Въпросната тематика до известна степен е наранена в Наредбата за преместваемите уреди, рекламните, осведомителните и монументално-декоративните детайли и за рекламната активност в Столична община. В нея обаче осветлението се преглежда повече като детайл на рекламния бизнес, а не на градската среда. По отношение на осветлението в постройките в действие е и Наредба №49, призната през 1976 година по предложение на министъра на националното здраве. 

Във връзка с промени в наредбата на София за рекламните детайли през 2018 година експерти дават мнение, че „ на територията на Столична община не се управлява проектирането и осъществяването на новоизградените осветителни уредби и положението на съществуващото осветяване на всички осветени преместваеми и рекламни детайли. Действителен и елементарен надзор може да се реализира когато и да е на денонощието посредством премерване на междинните, минималните и оптималните яркости и осветености и оценка на степента на заслепяване “, се споделя в него.

„ В случай, че Столична община желае и разполага с фрагменти за надзор на параметрите, ние сме подготвени да закупим скъпо струващия измервателен апарат с прилежащото съоръжение и да го дарим. В случай, че Столична община не се наема с тази активност, то тя може да се разпореди на лабораторията към СУ „ Климент Охридски ”, които са правоспособни да оперират с такава измервателна техника “, пишат още представителите на две от компаниите, занимаващи се с реклама в София. Няма данни дали кметството се е възползвало от предлагането, както и дали негови представители замерват силата на осветлението на здания, за които има сигнали, че надвишават допустимите равнища.

Източник: segabg.com
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР