Жители на Шишманци излизат на нов протест, за да кажат

...
Жители на Шишманци излизат на нов протест, за да кажат
Коментари Харесай

Протест блокира пътя между пловдивски села, местни не искат поредна кариера да руши имотите им

Жители на Шишманци излизат на нов митинг, с цел да кажат „ Стоп “ на кариерите в находището в обитаемото място. От Инициативния комитет готвят ново блокиране на основния път с Белозем, който минава наоколо до територията на кариерите, научи TrafficNews .
Прочетете още
Местни застават срещу капиталовото желание на компанията „ Холсим “ АД, с което тя желае да разшири обсега на кариерата с още 62 дка повърхност. По този метод границите ѝ ще доближат до обработваемите земи и напълно покрай къщите в селото. Припомняме, че австрийската компания от години добива материал от други две находищата в обитаемото място, като едното е с изминал период на концесия, а другото към момента е в употреба.

Миналата година „ Холсим “ стартира изследване на находище „ Шишманци-3 “ с концепцията да продължи добивната си активност в района. В момента предлагането им е на стадий обмисляне нуждата от ОВОС(Оценка за влияние върху околната среда), където крайната дума има Регионална ревизия по околната среда и водите. 

Дори на стадий капиталово предложение тематиката провокира необятно публични неодобрение още пред предходната 2022г. Тогава жителите направих заседание и предизвикаха митинг с искане то да бъде прекъснато. Година по-късно публичното неодобрение бе краткотрайно затихнало. Това обаче се промени от един пост на кмета на Шишманци, който разгласява на страницата си съобщение към жители и заинтригувани лице.  От него излиза наяве, че във връзка обмисляне нуждата от правене на Оценка на въздействието върху околната среда всеки, който има възражения, може да ги предяви към кметството, община Раковски или РИОСВ-Пловдив.

Жители на Шишманци обаче подозират, че даже да има писмени несъгласие, те ще бъдат подценени. Те са безапелационни, че няма да позволен „ Холсим “ да разшири границата на концесията и затова несъгласието си ще изкажат с протестни дейности.

„ Ние не желаеме да живеем към гърмежи, да дишаме праха, а къщите ни се пропукват. Искаме по-добро бъдеще. Излизаме на улицата, защото имаме искания към тази кариера и желаеме нашият отвод да бъде чут. С всичко до тук виждаме, че община Раковски споделя „ Да “ на кариерите, тъй като получава облагите от тях. Ние обаче сме само и единствено ощетена страна “, съобщи пред медията ни Ваня Ганчева.

Тя напомни трите съществени претенции на локалните – да не се дава концесия за терен три, да се рекултивират старите терени и да се смени статутът им, с цел да не може в бъдеще те да бъдат превърнати в бунище. Протестът ще се организира на 19 март в 10:30ч. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР