Жители на санданското село Враня се оплакаха, че две стада

...
Жители на санданското село Враня се оплакаха, че две стада
Коментари Харесай

Животни без пастири унищожават зеленчукови градини и лозя в село Враня

Жители на санданското село Враня се оплакаха, че две стада от над двеста крави от три години унищожават реколтата от зеленчуковите градини и лозя. Местните хора споделят, че животните се отглеждат по европейска стратегия от животновъди в прилежащото село Хърсово, само че са пуснати на произвол да пасат, без никой да ги управлява.Екип на Българска национална телевизия 2 снима опустошената от животните годишна продукция.

Сандански

Хората описаха, че кравите без овчар всекидневно нахлуват в частните парцели и изяждат всичко, което е засадено в тях. Дори загражденията, по думите им не могат да спрат нашествието на животните по нивите на двете села Враня и Хърсово.


Верка Пачавурова: " Как е заградено с тръни с телове и като някои конове пририпат, сутринта окосват люцерната 15 крави ги изкарва до вечерта изядоват люцерната. " Елка Стоянова: " Гроздето е по земята, даваме пари за оране за препарати защо ли не. Идваме от 200 километра да го гледаме. " Никола Марчев: " Аз и вечер и дни – 24 часа съм там и нощес в девет часа нося си чушките чувала они против мен три крави грамадни като мечки са огромни. "
Хората от село Враня упрекват животновъдите Георги и Атанас Чифутови против които подали редица тъжби - до кмета на община Сандански, Полицията в общинския център и Прокуратурата.


Стойка Цанева – кмет на село Хърсово: " Веднъж към този момент въпросният Георги Чифутов си заплати вредите и отново всичко отначало. " Крум Смуков – кмет на село Враня: “ Просто са настръхнали хората и не мога да ги спирам. " От общината в Сандански споделиха, че нарушителите са глобявани неведнъж. Добавиха още, че в този момент са подхванати дейности по преустановяване на контракта за наем на пасищата, които притежателите на животни употребяват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР