Жители на пловдивското село Белащица, община Родопи излязоха тази сутрин

...
Жители на пловдивското село Белащица, община Родопи излязоха тази сутрин
Коментари Харесай

Белащица на бунт, блокира пътя на камионите към кариерите

Жители на пловдивското село Белащица, община " Родопи " излязоха тази заран на митинг против отварянето още веднъж на каменната кариера и извличане на строителни материали на " Европейски пътища " АД.
Още по тематиката
Хората блокираха пътя, по който минават камионите с транспарант " Нова концесия в Белащица и района е сигурен път към екокатастрофа ". Причината - камиони на концесионера " Пътища " още веднъж са почнали да извозват, без съответно съобщение. А концесионерите настояват, че желаят да влязат единствено с цел да натоварят стотици тонове придобит към този момент материал.

" Тук сме от 7.30 ч. сутринта. Никой не е съобщил, че се въобновява работата на кариерите. Нито кметът на Белащица, нито кметът на община Родопи или регионалният шеф знаят за това ", съобщи за Радио Пловдив Павел Гимишев, един от екоактивистите в селото.

Хората упорстват да спре извозването на инертни материали и служебният министър на енергетиката да спре концесията.

С решение на Министерството на енергетиката през зимата на 2020 година бяха спрени 2-те кариери за инертни материали над Белащица след траяли с години митинги на хора от околните села. С решение на съда обаче възбраната бе анулирана при започване на годината. И ден след изборите кариерите в планината се оказаха отворени.

Междувременно регионалният шеф на Пловдивска област Ангел Стоев незабавно изпрати искане до шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив за реализиране на непоколебим надзор върху работата на концесионера " Европейски пътища " АД на кариерата над Белащица за съблюдаване на всички нормативни условия.

Областният шеф поддържа позицията на напълно Община " Родопи ", която е срещу възобновяването на активността на кариерите над Белащица.

Стоев смята, че зоната, включваща землищата на селата Белащица, Брани поле и Марково, би трябвало да се развива като зона за отдих и екотуризъм, а не за рандеман на строителни материали.

Жителите на Белащица се заканят да блокират пътя всеки ден, до момента в който не се спре активността на кариерите над селото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР