Жители на общините Павликени и Велико Търново излизат тази сутрин

...
Жители на общините Павликени и Велико Търново излизат тази сутрин
Коментари Харесай

Жители от Велико Търново излизат на протест срещу изграждане на завод за каменна вата

Жители на общините Павликени и Велико Търново излизат тази заран от 9 часа на кротичък митинг пред Регионалната екологична ревизия във Велико Търново, където ще заседава Експертният екологичен съвет.

Очаква се той да се произнесе по отчета за оценка на въздействието върху околната среда на завода за каменна вата в село Върбовка. Разчетите са в завода годишно като енергоизточник да се изгарят на ден близо 1200 тона боклуци, оповестява.

Инвестицията е за над 420 милиона евро, по оповестените от представител на вложителя данни при първия митинг на локалните хора на 6 януари предходната година. 

Експертният екологичен съвет, който би трябвало да реши какво ще е въздействието на завода с изгаряне на 430 хиляди тона гориво от битови боклуци годишно върху околната среда и здравето на хората, се събира за повторно, откакто предходната година шефът на Регионалната екологична ревизия не се съобрази с позитивното мнение и върна  решението. 

Значителното количество боклуци, които ще се изгарят в инсталацията, както и вероятността от замърсяването на въздуха, водата и земеделските земи, сплоти жителите на засегнатите общини. Инициативни комитети събраха над 20 000 подписа против построяването на завода.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР